Кристина Раденковић једно је од популарнијих ТВ лица Јавног сервиса, а у протеклих неколико дана потегло се питање плата запослених на РТС, а њена је посебно изненадила.

Према речима Бранка Кланшчека, председника Управног одбора Радио-телевизије Србије, водитељка и више од одличног привређује, а то је образложио у емисији "Хит твит".

Раденковићева осим плате на РТС-у, добија и накнаду, па њена зарада на месечном нивоу изнесе и до 15.900 евра за 10 снимајућих дана само за квиз "Стигни ме ако знаш".

Фото: РТС принтскрин

 

 

Како би боље објаснио како функционише баратње новцем у овој медијској кући, он је открио да Радио телевизија Србије има свега три ауторске емисије, док остали садржај долази из продукцијских кућа људи који су званично запослени у Јавном сервису и који затим продају своје пројекте РТС-у и на тај начин узимају додатни новац.

Кланшчек је јавно говорио о томе да Радио Телевизија Србије упркос чињеници да има више од 2.000 запослених, има веома мало ауторских емисија и да већину купује од продукцијиских кућа које су у власништву управо заспослених на Јавном сервису Србије.

– Ако се изузме информативни програм, који је заступљен у емитовању 40 одсто, постоје само три емисије које производи РТС. То су: Слагалица, Шареница и РТС Ординација. Све друго, осим информативног програма су спољне продукције. Ја сматрам да то није добро – рекао је Кланшчек.

Кланшчек је изнео невероватне податке за квизове који су најгледанији на РТС-у, а за које јавност верује да су производ Јавног сервиса.

Фото: Инстаграм принтскрин/јованмемедовиц

 

 

– Ја сам тражио предкалкулације и ви ту видите да водитељ у квизу “Потера” добија 34.000 евра за 30 снимајућих дана. Јован Мемедовић је запослен на РТС-у и он има још једну продукцију, која се зове Монтевидео, а ту спада емисија “Сасвим природно” – каже Кланшчек и наставља:

– Рецимо водитељка квиза “Стигни ме ако знаш” Кристина Раденковић добија 15.900 евра за 10 снимајућих дана. То је рецимо јако занимљиво јер се то снима на Кошутњаку, у нашем студију, наша је водитељка, а ми имамо договор са Филмингом да они то раде, тако да је то потпуно нејасно – каже председник УО и додаје да када одете на сајт Филминга ви схватите да имају само једног запосленог:

– Значи исти тај Филминг ангажује запослене РТС-а да ураде то и једна емисија “Стигни ме ако знаш” кошта 20.000 евра.

Једна “Слагалица” која је најгледанија по епизоди кошта 500 евра, док квиз “Стигни ме ако знаш”, а који и нема баш неку гледаност кошта 20.000 евра по епизоди. Исто тако “Ја волим Србију”, а на све то су плус плате водитеља, објашњава председник УО, а преноси "Србија Данас".

Након ових навода огласила се продукцијска кућа "Филминг" и навела да су подаци изнети у јавност нетачни.

- Због нетачних навода и тенденциозног прозивања Филминг продукције од стране председника УО РТС, ФилмИНГ д.о.о. жели да изда следеће саопштење:

Продукцијска кућа Филминг д.о.о. претежно се бави креирањем и прилагођавањем телевизијских формата регионалном тржишту, и постоји од 2014. године. Ова продукцијска кућа произвела је или прилагодила по неки ТВ формат, међу којима је и квиз "Стигни ме ако знаш" који се на РТС-у емитује од 2020. године и скоро увек је у топ 10 емисија у дану, а увек у топ 20 емисија у дану, као што је и најгледанија емисија у том термину емитовања на свим телевизијама у Србији.

Буџет квиза износи око 20.000 евра по епизоди, али са фондом за награде, који износи 4.500 евра по епизоди, што продукционе оквире емисије ставља у много јефтинији ранг него што је ових дана у медијима представљено. Тренутно су опције за лиценцу овог квиза потписане за територије Мађарске, Словачке, Чешке, Велике Британије и САД, што сам формат чини првим ТВ форматом из Србије који ће бити продат неком страном тржишту ван "ЕX YУ" простора.

Филминг д.о.о. уредно плаћа све порезе за своје сараднике и запослене, укључујући и порез на добит из године у годину, те стога никако не може да се окарактерише као "проточни бојлер". Што се тиче сарадње РТС-а и Филминга записници и извештаји за све сезоне квиза "Стигни ме ако знаш" уредно су потписани и заведени. Филминг д.о.о. има свакако више од једног запосленог, као и списак од стотинак сарадника хонорарно ангажованих на различим пројектима које успешно реализује или припрема широм региона - навели су они у саопштењу, преноси "Блиц".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".