Христодулидис је освојио 51,9 одсто гласова, док је његов противкандидат Андреас Мавројанис добио 48,1 одсто подршке бирача.

Уочи избора Христодулидис је обећавао владу јединства која ће имати задатак да мировне преговоре са кипарским Турцима изведе из ћорсокака, преноси Ројтерс.

Христодулидис (49) се надметао у другом кругу председничких избора са Мавројанисом (66), кандидатом којег је подржала левичарска Прогресивна партија радног народа (АКЕЛ).

Христодулидис је један од најближих сарадника одлазећег председника Никоса Анастасијадеса и бивши дипломата са дугогодишњим стажом у министарству спољних послова.

Фото: Танјуг/АП

 

Био је портпарол владе 2014. године, а потом министар спољних послова 2018. године.

Демократска странка (ДИСИ), чији је члан био Христодулидис одлучила је да га избаци из странке због тога што се кандидовао за председника јер су су страначке колега виделе његову одлуку као чин поделе, пренео је раније АП.

Христодулидис је имао подршку три странке - Демократске странке (ДИКО), Покрета за социјалдемократију (ЕДЕК) и Демократског савеза (ДИПА).

Право гласа имало је 560.000 грађана.

Вучић упутио честитке

Председник Србије Александар Вучић честитао је Никосу Христодулидису победио у другом кругу председничких избора на Кипру.

- Честитам Никосу Христодулидису изборну победу! Однос Републике Србије и Кипра заснован је на чврстим историјским основама. Уверен сам да ће наша сарадња наставити да јача у корист наших грађана и компанија - написао је Вучић на Твитеру.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".