Многи би, као у филмовима, да урне проспу тамо где се упокојени члан породице најлепше осећао или да их држе у кући, али у нашој земљи због тога могу бити кажњени и са 50.000 динара.

У многим земљама је то дозвољено, а сличне сцене се виђају и у филмовима, што вероватно код појединаца буди неку посебну емоцију па се на друштвеним мрежама у последње време води полемика о томе шта је код нас дозвољено, шта не и да ли би ипак на неки начин могли да остваре своје идеје или последњу жељу умрлог.

У Србији се након кремације тачно зна шта се ради с пепелом покојника, односно постоје само две опције, објашњавају за Курир из ЈКП "Погребне услуге".

Урне с кремираним посмртним остацима могу се сместити у гробове, гробнице, касете розаријума и колумбаријума или пак могу да буду расуте у Врту сећања на Новом гробљу у Београду. Врт сећања на Новом гробљу иначе представља ограђену и уређену парковску површину с ружичњаком где се расипа пепео кремираних посмртних остатака, при чему се имена и презимена преминулих и године смрти исписују на наменским меморијалним стубовима. Поред иницијалног трошка расипања кремираних посмртних остатака у Врту сећања, у овом случају нема додатног плаћања у смислу закупа и одржавања.

То је, дакле, једина опција где се може просути пепео.

- Дешавало се да суграђани повремено постављају питања о потенцијалном расипању кремираних посмртних остатака ван гробља, а обично се ради о локацијама за које су њихови преминули сродници били емотивно везани, на пример омиљено место за пецање - кажу из ЈКП "Погребне услуге".

На мрежама помињу да би пепео вољених просули и по, на пример, фудбалском терену тима за који је покојник био везан или би урну чували у у кући. Кремација се иначе обавља у крематоријуму на гробљу Лешће, након чега се заказује полагање урне.

Медији с југа Србије су писали да је то једина опција и онима из тих крајева, који уколико треба да кремирају своје покојнике морају да плате транспорт посмртних остатака до Београда, кремацију, а потом и доношење урне до Ниша, где постоји део на гробљу где она може бити смештена.

Иначе, Закон о сахрањивању и гробљима и Одлука о управљању гробљима, сахрањивању и погребној делатности на територији Града Београда каже да кремирани посмртни остаци преминулих не смеју ни привремено да се уступе члановима породице, односно сродницима или другим особама, осим када пруже доказ да имају обезбеђено гробно место на другој локацији.

У казненим одредбама тог закона предвиђене су новчане казне за покопавање посмртних остатака ван гробља које је у употреби, и то од 10.000 до 1.000.000 динара за организације, односно од 1.000 до 50.000 за грађане.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".