Партизан је јуче славио победу против Санта Кларе и пласман у Лигу конференција, а данас је коначно добио и противнике у групној фази. На данашњи дан, међутим, пре 17 година Партизаново славље је обележио пласман у групну фазу Лиге Шампиона, а први пут је српски клуб заиграо у групној фази овог такмичења.

Црно-бели су после тешке утакмице у Београду где је Хавијер Солано, играч Њукасла, постигао једини гол, путовали у Енглеску на реванш меч.

Клубу из Хумске је био потребан један гол да би се утакмица наставила, а како је правило гола у гостима важило тада, Партизану је први погодак вратио наду да ипак може да се прође даље. Екипа предвођена Ширером је дочекала српски тим на Сент Џејмс Парку, а на голу је био легенда Њукасла Шај Гивен.

Са клупе Партизана тим је водио Лотар Матеус, а гол за чету славног Немца постигао је Ивица Илиев у 50. минуту. Како је утакмица одмицала, све се више чинило да ће продужеци бити извесни. Сценарио је био управо такав, а победник није био решен ни после додатних 30 минута, те су се изводили једанаестерци.

Срећа је погледала црно-беле, били су бољи у пенал серији од Енглеза, а када је Миливоје Ћирковић узимао залет пред последњу серију, настала је легендарна реченица коментатора Предрага Страјнића: ''Ајмо Миливоје!''

Те легендарне сцене српског спорта присетио се и ФК Партизан на Инстаграму.

Фото: Принтскрин/Инстаграм/partizanbelgrade