Сретење је велики православни празник, који се слави 15. фебруара и обележава дан кад је Богородица први пут увела Исуса у храм. Према народном веровању, тада се сусрећу и зима и лето.

Сретење Господње се слави 15. фебруара, када се обележава успомена на дан увођења Христа у храм. Богородица је, по предању, на Сретење однела новорођеног Месију у јерусалимски храм, а примио га је у наручје Свети Симеон Богоносац.

Овај празник се слави увек 40 дана после Божића и има важно симболичко значење. Народ верује да се на овај дан срећу и зима и лето. Чека се да се види какво ће бити време, јер се тиме предсказује и долазак пролећа. Многе породице славе Сретење као крсну славу, а Србија слави овај дан и као Дан државности.

Фото: Википедија

 

 

По старинском ритуалу, прати се да ли ће медведи изаћи из пећине и да ли ће се вратити у њу. Ако је дан сунчан, медвед угледа своју сенку и врати се у пећину, а људи верују да то значи још шест недеља зиме.

Један од обичаја је и да се на Сретење Господње обавезно пале свеће, јер се верује да пламен свеће кућу штити од грома и других несрећа, али и да има чаробну моћ. Жене прате да ли восак само цури полако низ њу или се слива у наглим млазовима и нагомилава на неким местима. Ако се са спољашње стране сливају прави "долапи" воска, народ верује да ће година бити родна.

Најзанимљивије од сретењских веровања јесте да младе девојке треба да пазе данас кога ће прво ујутру срести, јер ће им младожења баш такав бити по изгледу и карактеру.

Сретење је сврстан у ред Господњих, али и Богородичних празника, јер се на тај дан истовремено велича чистота Богородице коју је, како каже предање, првосвештеник Захарија, отац Јована Крститеља, увео у јерусалимски храм на место одређено за девојке.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".