Проширио се глас о ревносном човеку, који живи Богом и говори реч Божију. Најпре верници из Србије, а потом верници из целог света хрлили су у манастир Витовницу у североисточној Србији. Долазили су да виде и чују чувеног старца, прозорљивог, који је својим молитвама и богомудрим саветима помагао многима - био је то Старац Тадеј.

Рођен 1914. године у оближњем Петровцу на Млави. У то време, до старца се већ није могло лако доћи. У манастиру је увек било пуно света који је чекао на сусрет са старцем. Старац је најчешће обављао групне разговоре, сви су седели, пажљиво слушали и чекали да из његових прича препознају одговор за свој проблем. А он је давао мноштво корисних савета, од оних високодуховних (на пример, како упражњавати Исусову молитву), до оних практичних (како се лечити лековитим биљем).

- По савет ми је дошла једна девојка, благочестива, у свему на месту, али пожалила ми се да не може да се уда. Каже, већ неколико пута јој се понавља иста ствар. Упозна момка и све иде добро до тренутка када треба да се заруче и онда се одједном све сруши. И то тако траје и године пролазе, а узрок не може да пронађе.

Старац Тадеј је потом упитао да ли је некада на било који начин увредила родитеље, на шта му је она одговорила да се понекад посвађа са њима, али је потом додала да мисли да је то нормално у породици.

Отац Тадеј јој је рекао да родитеље не смемо да увредимо чак ни у мислима и да треба добро да размисли и присети се шта је све било у тим свађама.

Девојка је одговорила да не може ничег посебно да се сети и отишла је. После неког времена, девојка је поново дошла у манастир и тада је рекла оцу Тадеју:

- Оче, сетила сам се. Једном приликом, давно, посвађала сам се са мајком и она онако у љутини ми је рекла "дабогда се ћерко никад не удала", али ми смо после тога причале и обе смо на тај догађај заборавиле.

Старац Тадеј јој је на то одговорио - Ето видиш кћери. Него, хитај сада кући, па измоли од мајке опроштај и бог ће дати и све ће бити добро.

Прошло је још неко време, кад једнога дана ето ње поново у манастиру, али овога пута није била сама. Дошла је у манастир са својим мужем.

(Стил Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".