Земљотреси или потреси могу да буду толико разорни да је тешко и замислити да их се дешава на хиљаде сваког дана широм света, обично у облику слабих подрхтавања. Већина је толико слаба да људи не могу ни да их осете.

Али с времена на време дешавају се велики земљотреси. За последњи јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је погодио јужну Турску и Сирију 6. фебруара 2023. године, научници кажу да је вероватно један од најсмртоноснијих у овој деценији.

Ево шта треба да знате о земљотресима - где се најчешће дешавају, како се мере и какву штету најјачи земљотреси могу да изазову?

Где се дешава највише земљотреса?

Око 80 одсто свих земљотреса на планети дешава се дуж обода Тихог океана, који се назива и "ватрени прстен" или " ватрени појас" због преовлађујућих вулканских активности која се тамо дешавају. Већина земљотреса се дешава у зонама раседа, где се тектонске плоче - џиновске стенске плоче које чине горњи слој Земље - сударају једна о другу или се једна под другу подвлаче.

Ови утицаји су обично постепени и неприметни на површини; међутим, између плоча може да се створи огроман притисак. Када се ова енергија ослобађа, шаље огромне вибрације - сеизмичке таласе, стотинама километара кроз стену до површине. Постоје и потреси који могу да се десе далеко од зона раседа када су плоче истегнуте или стиснуте.

Најјачи забележени земљотрес

Потрес код Валдивије (у Чилеу) који се догодио у недељу 22. маја 1960. године, до сада је најснажнији земљотрес икад забележен на Земљи, магнитуде 9,5 степени.

Оцене магнитуде земљотреса

Научници земљотресима додељују оцену магнитуде на основу јачине и трајања њихових сеизмичких таласа. Потрес јачине 3 до 4,9 сматра се мањим или слабим; 5 до 6,9 је умерено до јак; 7 до 7,9 је снажан; а 8 веома снажан.

Земљотреси су увек праћени накнадним потресима, мањи земљотресима који се дешавају након главног и могу да трају недељама - или чак и годинама у неким случајевима. Према УСГС-у, неки земљотреси такође имају предпотресе, или мање потресе који претходе већем земљотресу.

Најјачи земљотрес икада забележен био је земљотрес магнитуде 9,5 који је погодио јужни Чиле 1960. године. Земљотрес код Валдивије - назван по граду који је претрпео највећу штету - убио је око 1.655 људи и оставио још два милиона без крова над главом. Такође је изазвао цунами који се проширио на Пацифик и поплавио обале Јапана, Хаваја и Новог Зеланда.

Штета од земљотреса

У просеку се земљотрес јачине 8 степени Рихтерове скале деси једном у годину дана. Око 10.000 људи годишње умре у земљотресима. Највећи број живота одузму зграде које се урушавају, али разарања су често праћена клизиштима, пожарима, поплавама или цунамијима. Слабији земљотреси који се обично дешавају након великог земљотреса могу да закомпликују спасилачке напоре и узрокују још више смрти и разарања.

(Национлна географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".