Земљотреси или потреси могу да буду толико разорни да је тешко и замислити да их се дешава на хиљаде сваког дана широм света, обично у облику слабих подрхтавања. Вец́ина је толико слаба да људи не могу ни да их осете.

Али с времена на време дешавају се велики земљотреси. За последњи јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је погодио јужну Турску и Сирију 6. фебруара 2023. године, научници кажу да је вероватно један од најсмртоноснијих у овој деценији.

Где се дешава највише земљотреса?

Око 80 одсто свих земљотреса на планети дешава се дуж обода Тихог океана, који се назива и "ватрени прстен" или " ватрени појас" због преовлађујуц́их вулканских активности која се тамо дешавају. Вец́ина земљотреса се дешава у зонама раседа, где се тектонске плоче — џиновске стенске плоче које чине горњи слој Земље — сударају једна о другу или се једна под другу подвлаче.

Ови утицаји су обично постепени и неприметни на површини; међутим, између плоча може да се створи огроман притисак. Када се ова енергија ослобађа, шаље огромне вибрације - сеизмичке таласе, стотинама километара кроз стену до површине. Постоје и потреси који могу да се десе далеко од зона раседа када су плоче истегнуте или стиснуте.

(Национална географија)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".