За 19 месеци, колико траје пандемија коронавируса, направили смо пуно аутоголова, каже за Пинк др Вања Милошевић, специјалиста гинекологије и акушерства са клинике Народни фронт.

Истиче да је пандемија нешто најтеже са чиме се сусрео у својој каријери дугој 30 година, али да је управо кризна ситуација тренутак када се доказује титула доктора, титула која не сме и не треба да служи само као натпис на визит карти.

Од почетка пандемије регистровано је, каже др Милошевић, 15.000 порођаја, што је импозантан број у односу на околности. Од 15.000 породиља, око 312 њих је било заражено ковидом, на срећу, већина без тешких компликација.

- Од тих 312 породиља, на прсте једне руке могу да набројим вакцинисане! Народу треба рећи да је вакцина нешто најбоље што у овом тренутку наука и медицина могу да пруже – каже др Милошевић за “Ново јутро”.

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

На питање како коментарише то што поједини лекари саветују својим пацијентима да се не вакцинишу, адвокат Ана Селак каже да свако треба да се определи да ли ће веровати популизму или науци.

- Лекарска професија има четири врсте одговорности: кривичну, материјалну, дисциплинску и етичку. Не постоји професија на свету која има толики обим одговорности. Стога лекари могу кривично да одговарају за оно што су, пружајући медицинску услугу учинили, односно за оно што нису учинили – каже Селак.

Ово је, објашњава, несавесно пружање лекарске помоћи. Одговорност лекара у случају да пацијенту не препоручи вакцинацију, а услед тога дође до компликација, је апсолутна, каже адвокатица.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".