Сигурно сте приметили када сте због прехладе или неке друге болести узимали лекове, да су неки од њих обојени. Иако је већина лекова беле боје, пилуле и антибиотици обично знају да буду шарени - тачније да се састоје од две боје. Али шта боја на њима заправо означава?

Фармацеут Абас Канани открио је како боје заправо немају много везе са самим лековима колико су само мудра маркетиншка одлука. Како је рекао, боју пилуле одређује произвођач и нема утицаја на ефикасност лека. Често су то маркетиншки избори.

Претходно истраживање је показало да су црвена, жута и наранџаста повезана са стимулативним ефектом, док су плава и зелена повезана са умирујуц́им.

- За многе пацијенте, унапред утемљена уверења пре узимања лека често могу да утичу на њихов исход, у смислу ефикасности лека и нежељених ефеката. Ово је познато као плацебо ефекат, где фармаколошко деловање утиче на пацијента -, истакао је овај фармацеут и додао да избегавате оне најскупље, јер је у већини случајева по среди маркетинг и сам бренд.

Поред тога, упозорио је да је најважнија ствар коју треба да урадите пре куповине било ког лека против прехладе и грипа, да заиста сагледате своје симптоме, јер не желите да трошите новац на производ који их заправо нец́е ублажити.

Постоје три врсте састојака који могу направити праву разлику, у зависности од тога како се осец́ате - први је деконгестив (такође познат као вазоконстриктор) ако имате зачепљен нос, други је средство за искашљавање слузи, а трец́и је средство за сузбијање сувог кашља.

(МОНДО)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".