Атасије рођен је лета Господњег 296. у Александрији, а већ у раном детињству се окрену Богу. Као ђакон архиепископа Александра беше на Првом васељнском сабору у Никеји где се прослави својом ученошћу.

Учврсти православље међ' верним народом и написа Символ вере који на Сабору и би усвојен. Један је од најклеветанијих и најпрогоњенијих међу светитељима. Прогонили су га цареви Констанције, Јулијан и Валент, јеретик Арије и његови следбеници, али и епископ Јевсевије никомидијски и други.

Затворите судове

Фото: В. Данилов

 

На југу Србије оста до данас сачувана прича како га је ђаво искушавао, прерушивши се у најлепшу девојку која га је мамила да окрене леђа Богу и придужи јој се у обожавању нечастивог. Прозревши превару, замоли девојку да покаже моћ ђаволску и да ускочи у мали ћуп што она и учини. Атанасије затвори ћуп и баци га у море где је годинама плута све док га рибари не нађоше и отворише. Тако је ђаво изашао и лута светом и искушава људе и данас.

Због овога, стари кажу да чим загрми, ђаво помисли да то иде Свети Атанасије, уплаши се и одмах ускаче у посуде. Зато је важно да се на данашњи дан сви судови држе чврсто затворени. У неким крајевима Србије, Светог Атанасија славе воденичари који верују да на данашњи дан ђаволи вребају у вировима, па ни воденице данас неће добро да раде.

Молитва

Био си стуб Православља, подупирући божанске догмате Цркве, првосвештениче Атанасије, и Сина Јединосуштног Оцу си проповедао, посрамивши Арија. Оче свети, моли Христа Бога, да нам дарује велику милост.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".