Atasije rođen je leta Gospodnjeg 296. u Aleksandriji, a već u ranom detinjstvu se okrenu Bogu. Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra beše na Prvom vaseljnskom saboru u Nikeji gde se proslavi svojom učenošću.

Učvrsti pravoslavlje međ' vernim narodom i napisa Simvol vere koji na Saboru i bi usvojen. Jedan je od najklevetanijih i najprogonjenijih među svetiteljima. Progonili su ga carevi Konstancije, Julijan i Valent, jeretik Arije i njegovi sledbenici, ali i episkop Jevsevije nikomidijski i drugi.

Zatvorite sudove

Foto: V. Danilov

 

Na jugu Srbije osta do danas sačuvana priča kako ga je đavo iskušavao, prerušivši se u najlepšu devojku koja ga je mamila da okrene leđa Bogu i priduži joj se u obožavanju nečastivog. Prozrevši prevaru, zamoli devojku da pokaže moć đavolsku i da uskoči u mali ćup što ona i učini. Atanasije zatvori ćup i baci ga u more gde je godinama pluta sve dok ga ribari ne nađoše i otvoriše. Tako je đavo izašao i luta svetom i iskušava ljude i danas.

Zbog ovoga, stari kažu da čim zagrmi, đavo pomisli da to ide Sveti Atanasije, uplaši se i odmah uskače u posude. Zato je važno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni. U nekim krajevima Srbije, Svetog Atanasija slave vodeničari koji veruju da na današnji dan đavoli vrebaju u virovima, pa ni vodenice danas neće dobro da rade.

Molitva

Bio si stub Pravoslavlja, podupirući božanske dogmate Crkve, prvosvešteniče Atanasije, i Sina Jedinosuštnog Ocu si propovedao, posramivši Arija. Oče sveti, moli Hrista Boga, da nam daruje veliku milost.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".