Између осталог, у серији можемо видети и како се одвијала Верина романса са немачким официром, Карлом Краусом, а занимљиво је чути и како је Вера у стварном животу говорила о вези са њим.

- Моје познанство са Краусом постало је судбоносно по мој живот - биле су њене речи.

- Моја веза са Краусом који је био шеф Гестапоа у Београду резултирао је познанством са извесним бројем његових сарадника који су остали на разним положајем, користила сам те везе са циљем да им кажем и укажем на потребе око ублажавања њихових мера према српском народу неопредељена званично нити једној политичкој фракцији са симпатијама за национализам и то српски национално социјални", цитира је историчар Венцеслав Глишић у свом раду "Досије о Вери Пешић или како не треба писати историју обавештајаца".

Фото: Г. Јовић/Н. Бабић

 

Током окупације Југославије у Другом светском рату, Вера Пешић је радила за Гестапо, а прича се да је спасила животе многих Срба који су били на листи за стрељање или у логорима по југу Србије. Два пута су је хапсили због обавештајног рада за немачку службу.

Радила је у пропагандном одељењу при немачкој амбасади, што јој је обезбедило новинарску акредитацију коју је вешто користила за ширење мреже контаката, што је и сама касније потврдила.

- Примила сам задатак да пропагандно радим на зближавању српског и немачког народа - изјавила је Пешић уочи стрељања.

- Није имала идеологију, водила се тиме да у складу са околностима ради са заинтересованим странама - објаснио је Владимир Петковић, виши кустос Народног музеја у Лесковцу, у разговору за Би Би Си за на српском.

Фото: Архива Новости

 

Такву тврдњу изговорила је и глумица Јована Стојиљковић глумећи Веру у филму: - Ја сам на својој страни и мислим да нико не зна која је права страна.

Веру Пешић, како на филму, тако и у животу, ухватили су и стрељали четници у зору 18. маја 1944.

- Одавно је спреман напад на мене од стране људи који себе зову Дражинима (четницима)... Знала сам шта ме чека: уништење и смрт и једно и друго у кругу људи које презирем - записала је у дневнику, пре него што ће је стрељати.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".