Патријарх Вартоломеј (81) састао се јуче одвојено са Бајденом и америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, иако је претходне ноћи хоспитализован, јер се лоше осећао на почетку своје напорне 12-дневне посете Сједињеним Државама, преноси агенција АП.

Патријарх је нешто раније, на доручку који организовао турски амбасадор Хасан Мурат Мерцан, рекао да је његова мисија као патријарха "чисто духовна и да показује како Турска може бити не само инклузивно друштво, већ градитељ мостова између Истока и Запада".

Он је амбасадорову добродошлицу назвао примером међусобног "дијалога и поштовања.''''

Патријарх, међутим, није алудирао на актуелне болне тачке као што је затварање православне богословије на турском острву Халки од стране турске владе пре 50 година.

Блинкен је "потврдио да поновно отварање Богословије Халки остаје континуирани приоритет", рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

"Разговарали су о посвећености САД пружању подршке верским слободама широм света и могућностима сарадње са православном заједницом широм света на питањима од заједничког интереса, као и са верским мањинама у Турској и региону", рекао је Прајс.

Бела кућа је саопштила да је састанак Вартоломеја и Бајдена "подвукао кључну улогу коју верске заједнице имају у суочавању са низом глобалних изазова са којима се сви суочавамо".

Вартоломеј је у Белој кући рекао да је изузетно задовољан својом посетом, хвалећи Бајдена као "човека од вере и човека визије".

Блинкен је, такође, похвалио "изванредно вођство" које је Вартоломеј, понекад познат и као "зелени патријарх", показао у позивању на проналажење решења за климатску кризу.

Вартоломеј је рекао и да ће се придружити папа Фрањи и вођама других великих религија широм света у позиву глобалној заједници да олакша вакцинацију против ковида-19, посебно за сиромашне земље.

Вартоломеј је отпуштен из једне вашингтонске болнице у понедељак ујутро након што је тамо преноћио. Он је превезен у Универзитетску болницу "Џорџ Вашингтон" у недељу увече након што се осећао лоше због дугог лета у суботу, саопштила је грчка православна архиепископија.