Капсула садржи малу количину радиоактивног цезијум-137, који може изазвати озбиљне здравствене последице ако се додирне.

Изгубљена је између градова Њумена и Перта средином јануара - на удаљености од отприлике 1.400 км, а јавност је упозорена да се држи даље од капсуле ако је види.

Спорни предмет превожен је камионом између рудника северно од Њумена у региону Пилбара и североисточних делова Перта између 10. и 16. јануара када је изгубљен. Цезијум-137 је супстанца која се обично користи у рударским операцијама.

Одељење за пожаре и хитне службе (ДФЕС) је објавило илустрацију капсуле, димензија 6x8мм, напомињући да се капсула не може користити као оружје, али да може изазвати опекотине од зрачења и имати друге дугорочне ризике попут рака.

Фото: Принтскрин/Department of Fire and Emergency Services WA

 

Фото: Принтскрин/Department of Fire and Emergency Services WA

 

Др Ендрју Робертсон, главни здравствени службеник Западне Аустралије и председник Радиолошког савета, рекао је да капсула емитује "разумну" количину радијације.

- Наша брига је да ће је неко покупити, не знајући шта је - рекао је он и додао да је могуће да ће је неко задржати или поклонити некоме, ако му се предмет учини интересантним.

 

 

Претражене су локације на којима је транспорт почео и завршио се и у току су напори да се утврди тачна рута, као и заустављања између две тачке, како би се сузило поље претраге.

Власти су замолиле све који виде капсулу да позову Одељење за пожаре и хитне службе и да потраже хитну медицинску помоћ уколико сумњају да су дошли у контакт са њом.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".