Након што се новорођенче у италијанској болници угушило под мајком која је заспала након дојења, многи су поставили питање о стању породилишта широм земље. Овај трагични инцидент догодио се 8. јануара у болници Сандро Пертини у Риму.

Власти су покренуле истрагу, а резултати обдукције се очекују у року од 60 дана. Порођај 30-годишње жене трајао је 17 сати. Према прописима болнице, особље је морало да обезбеди да се беба након дојења врати у посебан креветац. Тужиоци ц́е испитати да ли су у овом случају прекршена ова правила, односно да ли је било немара болничког особља.

Дете је преминуло пре доласка медицинског особља Жена у оближњем кревету је наводно схватила да је новорођенче у опасности и позвала је помоц́, али је дете умрло пре доласка медицинског особља. Отац детета је рекао да су болничари одбили захтев његове исцрпљене партнерке да однесе бебу како би се одморила неколико сати, пише Тхе Гуардиан.

- Моја клијентица је рекла да се изненада пробудила и видела да нема бебе поред ње. Затим су је одвели у другу собу и саопштили јој трагичне вести -, рекао је Алесандро Пиомби, мајчин адвокат.

Проблем недостатка особља у болницама Када је вест о овој трагедији дошла у јавност, јавиле су се многе мајке које су прошле кроз сличну ситуацију у италијанским болницама.

- Ово је могло да се деси сваком од нас. После 15 сати порођаја и хитног царског реза, заспала сам исцрпљена са ц́ерком Ђулијом на грудима. Пробудила сам се вриштец́и јер више није била поред мене, мислила сам да је пала на под. Срец́ом, то није био случај, моја мајка ју је одвела у креветац -, написала је једна жена на друштвеним мрежама.

Синдикати кажу да се то догодило због недостатка кадрова. Ђовани Леони, потпредседник Италијанског медицинског удружења, рекао је у децембру да свим болничким одељењима недостаје медицинских радника, посебно након што је пандемија изазвала егзодус из професије.

Локална здравствена управа надлежна за болницу Сандро Пертини одбацила је наводе о неадекватној постпорођајној нези и рекла да одељење нема довољно особља.

(Тхе Гуардиан)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".