Jovanov otac bio je judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona. Prema hrišćanskom verovanju, Jovan je rođen pola godine pre Isusa Hrista.

Prema Novom zavetu, Zaharije i Jelisaveta, njegovi roditelji, dugo nisu mogli imati decu, te je Jovanovo rođenje stvorilo veliku radost. Svoje detinjstvo i ranu mladost Jovan je proveo u domu svojih roditelja, u kojem je bila prisutna velika pobožnost. Jovan Krstitelj vršio je obredna kupanja na reci Jordan. 

U Damsku se nalazi jedna od najvećih hrišćanskih bazilika, posvećena upravo Jovanu. Hrišćanski vernici njegove praznika obelezavaju više puta u toku kalendarske godine.

Jovan se smatra zaštitnikom pevača, mužičara, krznara, kožara, krojača, vunara, nožara remenara, gostioničara, brusača, zatvorenika, kao i onih osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, sveštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Foto: Vikipedija

 

S obzirom na to da je Jovanova "glavna uloga" u životu odigrana dan posle Bogojavljenja, crkva je još davnih dana odlučila da se dan nakon tog praznika posveti Jovanu.

Bio je takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom, što je slučaj u Svetom pismu, nego smrtnim čpvekom.

Za razliku od drugih proroka sveti Jovan se razlikuje najviše po tome što je imao mogućnost da rukom pokaže svetu onoga koga je prorokovao. Arhijerej njegovu ruku svake godina na dan svetiteljev iznosi pred narod. Ponekad se ruka javlja raširena, dok je ponekad zgrčena. U pvrom slučaju ona podrazumeva rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

Verovanja

Foto: Vikipedija

 

Naši preci su verovali da se na današnji dan dešavaju razna čuda uz pomoć svetog Jovana, te odatle i veliki broj narodnih obijača vezanih za ovaj dan. Na Jovanjdan vernici ne bi trebali da uzimaju nož u ruke, u znak sećanja na Jovanovo stradanje. Deci se ne treba davati niša što je crvene boje, kao i to da se ne jede ništa crveno zbog toga što ta boja simbolizuje nevino prolivenu krv svetitelja.

Narodno verovanje ističe da se ljudi na Svetog Jovana bratime i kume jer se on smatra uzorom karaktera i poštenja.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".