Доброг мајстора јако је тешко наћи у многим индустријама, а само за сервисирање возила нам фали од 5.000 до 10.000 радника. Струка се слаже да овакво стање подиже цену услуга али и мајсторску плату, која се креће од 1.200 евра и може да иде много више.

Александра Ђуришић, менаџерка Удружења Ауто-сервиси Србије (УАСС) објашњава да је више фактора утицало на то да данас имамо дефицит кадра у овој индустрији.

Занимања аутомеханичара, аутоелектричара, лимара су каже по неписаном правилу годинама у назад била резервисана за ђаке са слабијим успехом, и малом зарадом, што је довело до незаинтересованости ученика да их уписују.

Фото: А. Станковић

 

- Нека груба процена каже да у Србији фали од 5.000 до 10.000 аутомеханичара. Проблем је што није само један фактор довео до овог проблема. Дуго су родитељи плашили децу занатима, и да ако не буду учили завршиће у Техничкој школи и у неком каналу. Тако да су они превенствено утицали да се створе предрасуде у вези ових занимања, па су ове школе уписивала деца која нису могли да упишу оно што им је првенствено био избор, каже она.

Објашњава да се данас у складу са развојем технологије, ствари и у овој индустрији брзо мењају, модернизују, па је самим тим и потреба за кадровима другачија.

- Парадокслно је да сада за поправку аутомобила то морају бити деца која су бољи ђаци, да баратају не само механиком, већ да познају електронику, програмирање, кодирање...све је сложенији метод поправке аутомобила док се у школи учи на застарелим примерима и моделима, у трогодишњим школама које функционишу по моделу дуалног образовања. Ово се на жалост то није показало као добро решење, јер нам на праксу долазе и деца која коју дефинитивно не занима бављење занатима. Они су читав дан на телефону, само гледају да им што пре прође време а то је основни предуслов да би се неко овим послом бавио - каже Ђуришић за Блиц Бизнис.

Фото: Профимедиа

 

Шестоцифрена плата

Александра Ђуришић, менаџерка Удружења Ауто-сервиси Србије (УАСС) каже да је у свему овоме добро да мајстори данас зарађују много боље него што су зарађивали пре. Сада је каже дошло златно време за њих и коначно могу да наплате свој рад.

- Плате доброг мајстора се крећу око 1.200 - 1.400 а иду и више. Сваки од њих, који је сигуран у свој рад, брз, вешт, може да заради и више од власника сервиса. Деца на пракси такође могу добро да зараде. Ако покажу интересовање, поред фиксног дела, могу да зараде и додатно према свом учинку. Што је добра мотивација за њих да наставе да се баве тим послом када већ воле и да виде да од тога може лепо да се живи - каже наша саговорница.

Фото: Профимедиа

 

Наша саговница истиче да у великим градовима мајстори имају ту привилегију да одбијају да поправљају старе аутомобиле, којих нан нашем тржишту на жалост има јако много, и који се на Западу сматрају отпадом, док сервиси у мањим срединама, ипак ретко могу себи да допусте да одбијају посао због већ ниских цена услуга.

- Када погледамо цене услуга оне доста варирају у зависности од места, па некада јефтиније испадне да се оде из Београда у неко околно место на сервис него да се та поправка уради у граду. У мањим срединама су доста ниже цене али и платежна моћ и цене живота. У већим градовим је све доста скупље - закључује саговорница.

Дефицит свих кадрова

Фото: Јутјуб принтскрин/TotalEnergies Serbia

 

Дефицит радне снаге у последње време изражен је у великом броју индустрија. Посебно је приметно да недостају грађевинци, керамичари, водоинсталатери... Ово је недавно потврдио Милош Турински испред компаније "Инфостуд послови" и истакао да се последњих година квалитетни електричари "трансферују" попут добрих фудбалера, јер је изузетно тешко данас пронаћи мајстора у овим областима.

Он је навео да се због тога побољшавају и услови рада али и плате.

- Тако на пример у ИТ сектору бележимо просек од око 1.600 евра, док овако високе зараде прате и водоинсталатери, електричари па чак и шефови кухиње. Примера ради дешава се да одређени послодавци нуде одличне услове попут огласа за водоинсталатера у којем је нуђено 240.000 динара или огласа за електричара у којем је нуђена почетна зарада од 150.000 динара - објаснио је тада Турински.

(Блиц Бизнис)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".