Пореклом Заплањка, Слађана (62), пронашла је недавно брата од стрица с којим није била у контакту пуних 40 година и то захваљујући једној објави на Фејсбуку.

Она је у интернет групи „Јел си и ти из Заплање“ поставила своју фотографију и замолила све из њеног родног краја који је познају да јој се јаве и помогну јој да пронађе брата којег је последњи пут видела на његовом испраћају у војску 1982. године.

За само два дана јавило јој се око 200 људи, а међу њима и брат којег је тражила, а који сада живи у Аустрији.

- Мојој срећи није било краја када сам видела његову поруку. Сада се чујемо и видимо свакодневно преко интернета, а видећемо се „уживо“ на пролеће када буде дошао на одмор у Србију - рекла је Слађана, пишу Нишке вести.

Казала је и да су она и брат одрасли у крају који је познат као Заплање, али их је, додала је, „живот раздвојио“.

- Ја сам рођена у Гаџином Хану, одакле је моја мајка, док је мој отац из заплањског села Копривница. Када сам била четврти разред основне школе преселили смо се у Ниш, а 1982. године сам се удала и са супругом отишла да живим у Зајечар. Мој брат од стрица је тад отишао у војску, а потом у иностранство и тако смо се разишли - објаснила је Слађана.

Протеклих година, покушавала је да ступи у контакт са својим братом, али није успевала.

- Због посла и породичних обавеза нисам имала прилику да често обилазим моје родно Заплање, али и кад сам одлазила нисам успевала да пронађем братовљев телефон. Неки наши рођаци су у међувремену умрли, а они који су остали да живе тамо имали су старе бројеве телефона - прича она.

Како је казала, сада са нестрпљењем очекује пролеће, када ће заједно са братом обићи родбину у Заплању и гробове својих предака.

- Обоје се унапред радујемо том сусрету. Године раздвојености нису утицале на наше узајамно поштовање и блискост. У нашој фамилији се поштовање учило и преносило „са колена на колено“. Брат је увек пратио сестру, био је њен заштитник и поносио се њоме - изјавила је Слађана и истакла да и поред тога што већ четири деценије живи у Зајечару одакле је њен супруг, Заплањци је нису заборавили.

Многи је препознају када оде тамо и још већи број њих јој се јавио преко Фејсбука. Заплање је, додала је, и даље недостаје, јер је у том дивном крају одрасла и тамо јој живе сви рођаци.

(Нишке вести)