Колумбија је за информације о Отониеловој скривеној локацији понудила награду до 3 милијарде пезоса (око 800.000 долара), док је америчка влада расписала награду од 5 милона долара.

Како наводи ББЦ, Отониел ће бити изручен САД-у. 

Амерички Стате Департмент описао га је као "јако наоружаног и изнимно насилног". Постао је вођа злогласне наркобанде након што је прво био левичарски герилац.

Колумбијски председник Дуке Маркез дан раније потврдио је хапшење Отониела у телевизијском обраћању нацији, нагласивши да је "ово упоредиво само с падом Пабла Ескобара деведесетих".

- Отониел је био један од најопаснијих трговаца дрогом у свету. Био је убица полицајаца, војника, политичара, регрутирао је и малолетнике - додао је, а свој говор завршио је речима - Свим криминалцима и трговцима дрогом: или се предајте, или ћемо доћи по вас.

Како је пао највећи колумбијски наркобос?

Отониел је 50-годишњак. Ухапшен је у руралном подручју колумбијске регије Ураба, смештене у провинцији Антиокуија, близу границе са Панамом.

У операцији његовог хапшења учествовало је 500 војника, а употребљена су и 22 хеликоптера. 

Према писању ББЦ-ја, Отониел је користио мрежу руралних сигурних кућа. Селио се из једне и другу и тако се скривао од власти. Није користио телефон, већ  је комуницирао помоћу курира. 

У прошлости су у полицијским рацијама налажени посебни ортопедски мадраци намијењени Отониелу у кућама које је користио за скривање. Наводи се да је те посебне мадраце користио због болова у леђима, које има због дискусхерније.

Ел Тиемпо је саопштио да су власти пре два дана успеле тачно да лоцирају место на којем је на крају Отониел у суботу ухваћен.

Начелник Варгас рекао је да је његово кретање пратило више од 50 обавештајаца помоћу сателитских снимака. У потрагу су биле укључене америчке и британске агенције.

Председник Колумбије читаву операцију описао је као "највећи продор у џунглу икада виђен у војној историји земље".

Ко је Отониел и како је постао највећи колумбијски наркобос?

Рођен у Антиокуији 1971 године, Отониел је младост провео у редовима герилских и паравојних формација - укључујући Фарк (Револуционарне оружане снаге Колумбије), главну марксистичко-лењинистичку побуњеничку скупину, али и Уједињене снаге самообране Колумбије (АУЦ), што је крајње десна паравојна организација и банда за кријумчарење дроге.

Када се АУЦ распао 2005., прикључио се банди наркобоса Даниела Рендона Херера, познатог као Дон Марио, шефа Урабенсоса, нарко картела који је касније постао познат под називом "Заливски клан".

Отониел је постепено преузео контролу над овом групом након што је њеног претходног вођу убила полиција у рацији на новогодишњој забави пре 10 година.

 

 

Колумбијске снаге безбедности означиле су ту банду као најмоћнију криминалну организацију у земљи, док су је званични САД-у означио као "јако наоружану и изнимно насилну".

Банда, која делује у многим провинцијама и има велике међународне везе, бави се кријумчарењем дроге и људи, илегалним ископавањем злата и изнудом.

Верује се да броји око 1800 наоружаних чланова, који су углавном регрутирани из крајње десних паравојних формација. Њени чланови хапшени су у у Аргентини, Бразилу, Хондурасу, Перуу и Шпанији.

Банда је контролисала многе руте које се користе за кријумчарење дроге из Колумбије у САД, па чак и до Русије.

Колумбијска влада, међутим, верује да је својим деловањем десетковала Отониелову организацију, присиљавајући многе водеће чланове да се скривају у удаљеним регијама у џунгли.

Отониел се сада суочава с бројним оптужбама, укључујући с онима за слање пошиљки кокаина у САД, убијање полицајаца и подвођење деце.

Оптужен је у САД-у 2009. године.

(Индекс.хр)