Kolumbija je za informacije o Otonielovoj skrivenoj lokaciji ponudila nagradu do 3 milijarde pezosa (oko 800.000 dolara), dok je američka vlada raspisala nagradu od 5 milona dolara.

Kako navodi BBC, Otoniel će biti izručen SAD-u. 

Američki State Department opisao ga je kao "jako naoružanog i iznimno nasilnog". Postao je vođa zloglasne narkobande nakon što je prvo bio levičarski gerilac.

Kolumbijski predsednik Duke Markez dan ranije potvrdio je hapšenje Otoniela u televizijskom obraćanju naciji, naglasivši da je "ovo uporedivo samo s padom Pabla Eskobara devedesetih".

- Otoniel je bio jedan od najopasnijih trgovaca drogom u svetu. Bio je ubica policajaca, vojnika, političara, regrutirao je i maloletnike - dodao je, a svoj govor završio je rečima - Svim kriminalcima i trgovcima drogom: ili se predajte, ili ćemo doći po vas.

Kako je pao najveći kolumbijski narkobos?

Otoniel je 50-godišnjak. Uhapšen je u ruralnom području kolumbijske regije Uraba, smeštene u provinciji Antiokuija, blizu granice sa Panamom.

U operaciji njegovog hapšenja učestvovalo je 500 vojnika, a upotrebljena su i 22 helikoptera. 

Prema pisanju BBC-ja, Otoniel je koristio mrežu ruralnih sigurnih kuća. Selio se iz jedne i drugu i tako se skrivao od vlasti. Nije koristio telefon, već  je komunicirao pomoću kurira. 

U prošlosti su u policijskim racijama nalaženi posebni ortopedski madraci namijenjeni Otonielu u kućama koje je koristio za skrivanje. Navodi se da je te posebne madrace koristio zbog bolova u leđima, koje ima zbog diskushernije.

El Tiempo je saopštio da su vlasti pre dva dana uspele tačno da lociraju mesto na kojem je na kraju Otoniel u subotu uhvaćen.

Načelnik Vargas rekao je da je njegovo kretanje pratilo više od 50 obaveštajaca pomoću satelitskih snimaka. U potragu su bile uključene američke i britanske agencije.

Predsednik Kolumbije čitavu operaciju opisao je kao "najveći prodor u džunglu ikada viđen u vojnoj istoriji zemlje".

Ko je Otoniel i kako je postao najveći kolumbijski narkobos?

Rođen u Antiokuiji 1971 godine, Otoniel je mladost proveo u redovima gerilskih i paravojnih formacija - uključujući Fark (Revolucionarne oružane snage Kolumbije), glavnu marksističko-lenjinističku pobunjeničku skupinu, ali i Ujedinjene snage samoobrane Kolumbije (AUC), što je krajnje desna paravojna organizacija i banda za krijumčarenje droge.

Kada se AUC raspao 2005., priključio se bandi narkobosa Daniela Rendona Herera, poznatog kao Don Mario, šefa Urabensosa, narko kartela koji je kasnije postao poznat pod nazivom "Zalivski klan".

Otoniel je postepeno preuzeo kontrolu nad ovom grupom nakon što je njenog prethodnog vođu ubila policija u raciji na novogodišnjoj zabavi pre 10 godina.

 

 

Kolumbijske snage bezbednosti označile su tu bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok su je zvanični SAD-u označio kao "jako naoružanu i iznimno nasilnu".

Banda, koja deluje u mnogim provincijama i ima velike međunarodne veze, bavi se krijumčarenjem droge i ljudi, ilegalnim iskopavanjem zlata i iznudom.

Veruje se da broji oko 1800 naoružanih članova, koji su uglavnom regrutirani iz krajnje desnih paravojnih formacija. NJeni članovi hapšeni su u u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Banda je kontrolisala mnoge rute koje se koriste za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD, pa čak i do Rusije.

Kolumbijska vlada, međutim, veruje da je svojim delovanjem desetkovala Otonielovu organizaciju, prisiljavajući mnoge vodeće članove da se skrivaju u udaljenim regijama u džungli.

Otoniel se sada suočava s brojnim optužbama, uključujući s onima za slanje pošiljki kokaina u SAD, ubijanje policajaca i podvođenje dece.

Optužen je u SAD-u 2009. godine.

(Indeks.hr)