За оне који су 40 година зарађивали више од минималне зараде и плату од око 50.000 динара месечно пензија би била 29.495 динара. Оне који су зарађивали 70.000 динара следовала би пензија од 41.290 динара, док за зараду од 90.000 динара може да се очекује пензија од око 53.000 (53.090 динара), рачуница је Фискалног савета урађена за "Блиц Бизнис".

Са вешћу да се од 1. јануара поново помера граница за одлазак дама у пензију, која ће се померати све до 2032. када би граница за жене и мушкарце требала да се изједначи на 65 година, све чешће чујемо питања од стране средњовечних и младих људи хоћемо ли доживети пензију, колика ће бити, те колико ће година морати да имају када се буду пензионисали?

Члан Фискалног савета, Никола Алтипармаков додаје да ни већина старосних пензионера нема пун радни стаж од 40 година (просек је око 32 година стажа), па је зато однос просечних плата и пензија доста нижи од ових 58-59 одсто колико износи просечна пензија за оне који имају пуних 40 година радног стажа.

Пензионерима од 1. јануара примања су повећана за 12 одсто и тај проценат биће примењен линеарно на све пензионере без обзира на висину пензије.

Претходно, током децембра наши најстарији грађани добили су повећање од око 9 одсто. Просечна пензија од 30.965 динара, након укупног повећања биће већа за 6.255 динара.

Формула: Како се уопште рачуна пензија

Формула за израчунавање није нимало једноставна али је суштина у томе да што је већа плата током радног стажа, то је већа и пензија. Висина пензије, практично, је једнака производу личног и општег бода.

Да бисмо дошли до личног бода, морамо да израчунамо лични коефицијент. До њега долазимо када сваку нашу годишњу зараду поделимо са просечним републичким зарадама у одговарајућим годинама, а онда збир добијених износа поделимо са годинама стажа.

Од 1. 1. 1970. до 2002. године зарада се узима у нето износу, а од 2003. у бруто износу. Кад знамо колики нам је коефицијент, њега множимо са годинама стажа и добијамо лични бод. На крају добијени износ помножимо са општим бодом који од јануара 2022. износи 909,45 динара.

Пензија на све дужем штапу

Од 1. јануара важе и нова правила за пензионисање жена, што значи да сваки захтев који даме поднесу током 2023. подлеже новим, ригорознијим условима. Тако ће даме у старосну пензију моћи са 63 године и 6 месеци живота и минимум 15 година радног стажа.

С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкараце остају исти, али то није случај и кад говоримо о превременом пензионисању. Тако ће они у превремену пензију од 1. јануара следеће године моћи да иду са 40 година стажа и најмање 60 година живота. Жене у превремену пензију иду исто са 40 година стажа и 59 година и шест месеци живота.

За све који сами себи уплаћују стаж

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".