Етиопљани у многим домовима гозбом обележавају почетак Нове године упркос потешкоћама узрокованим поскупљењем, ратом и глади која бесни на северу. Но, њихов календар је јединствен. Заостаје за оним западним седам година и осам месеци, па је тако у суботу, 11. септембра 2021, код њих почела 2015. година. То је због различитог рачунања године рођења Исуса Христа, пише ББЦ.

Када је Католичка црква изменила рачунање 500. године наше ере, православна црква у Етиопији није то учинила. Тако да сада, у Етиопији, Нова година пада по западном календару, 11. септембра, или 12. у преступној години. У Етиопији сваки од 12 месеци има 30 дана, док тринаести, последњи у години, има пет или шест дана, зависно од тога да ли је преступна година.

Време се такође рачуна другачије, дан је подељен на два дванаесточасовна подељка почевши од шест сати, чиме и подне и поноћ падају у шест сати по њиховом времену. Тако да, ако вас неко позове на кафу у Адис Абеби у 10 сати ујутру, немојте се чудити ако се појави у 16 сати.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".