Многи грађани Србије су отпутовали на домаће планине, али има и оних који су отишли ван границе. Већина ће се данас вратити у земљу, а већ од јутрос су колоне на граничним прелазима.

Такође, у ово доба године се дијаспора враћа у земље ЕУ на крају новогодишњих и божићних празника. 

Најкритичније је на прелазу са Мађарском- Хоргошу, али и на Батровцима су вишесатна чекања. 

Другог дана Божићних празника, на граничном прелазу Хоргош 1, бележи се вишесатно задржавање и километарске колонем путничких возила, а поједини чекају готово 11 сати како би напустили Србију.

Колоне путничких возила у јутарњим сатима досезале су око пет километара од излаза из наше земље, све до петље за искључење са ауто-пута за насеље Хоргош.

На излазу из Србије, раде све четири траке за путничка возила и једна за аутобуски превоз, док је међузона Србија-Мађарска попуњена.

Према речима путника, којих је највише са таблицама из Немачке, Аустрије, Бугарске, Македоније и Турске, чекају око 11 сати како би прешли нашу границу. "Чекамо око 11 сати, а како видим да нисмо ни на пола пута да пређемо обе границе. Враћамо се кући са одмора", рекао је путник из Бугарске

-Ту смо од синоћ, од девет увече. До сада чекамо око 11 сати - додаје други.

-Пет, шест сати смо већ у колони. Много је то - наводи једна путница. -Дванаест сати чекамо на граници, да изађемо из Србије. Изузетно је тешко чекати толико - каже путник из Албаније.

- Осам сати смо већ заглављени овде - кратко ће други.

Радно време граничних прелаза Хоргош 1, Келебија и Бачки Брег је 24 часа, Хоргоша 2 од 7 до 19 часова, док је радно време ГП Бајмок од 7 до поноћи све до 15. јануара, до када продужено ради и ГП Бачки Виногради, тачније од 7 до 22 часа. 

И на граничном прелазу Батровци путници данас чекају дуже од четири сата.

Ситуација је слична и приликом изласка из Србије и уласка у Хрватску, а већина путника су они који се враћају у земље Европске уније.

- Чекам четири сата већ, а очекујем још толико или можда и пет -  каже за Танјуг путник који је кренуо са Косова и Метохије у Загреб.

Међу онима који данас чекају на Батровцима има и туриста. Међу њима су и млади Београђани који иду на скијање у Италију и кажу да су се на време припремили за чекање на граници и обезбедили довољне количине хране и воде.

(24седам)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".