Током викенда, све до овог уторка, ковчег са посмртним остацима легендарног фудбалера био је на стадиону Сантоса, клуба у коме се и прославио, а онда је изнет и, на ватрогасном возилу, кренуо улицама, како би га народ последњи пут поздравио.

А десетине, стотине хиљада људи окупило се да се опрости од "краља фудбала".

Неки су чак и спавали на улицама, не би ли били довољно близу ковчега који ће туда проћи.

Фото: Танјуг/АП

 

Нешто 14 часова по нашем, средњоевропском времену, ковчег је изнет и поворка је кренула на свој четворосатни пут. На улицама је све врвело од људи у дресовима или мајицама на којима је писало "Пеле 10", а ко год да је угледао ковчег, спонтано је почињао да аплаудира, па је тако тапшање пратило ову посмртну поворку куда год се кретала током бразилског преподнева (временска разлика између Сантоса и Београда је четири часа).

Фото: Танјуг/АП

 

Поворка се, око стотинак минута од поласка са стадиона, нашла и пред кућом у којој живи стогодишња Селесте Арантес, Пелеова мајка. Она је сто година напунила 20. новембра, на дан када је почело Светско првенство у Катару, а чувеног фудбалера је на свет донела као 17-годишњакиња, 23. октбра 1940. Чланови њихове породице кажу да она има "когнитивне потешкоће" и није свесна да јој је син преминуо.

Кретање поворке је на моменат било заустављено, због огромне масе људи, али је настављено, чиме се ушло у четврти сат кретања улицама Сантоса.

Фото: Танјуг/АП

 

На крају ове церемоније, навијачи су се последњи пут опростили од "највећег који је икада фудбал играо" - Пеле је потом сахрањен у једном несвакидашњем гробљу, вишеспратној згради томе намењеној, и то само у присуству чланова породице.

 

 

Како су изгледале улице Сантоса током овог опроштаја од Пелеа, погледајте у фото-галерији:

Подсетимо, ове среде је на хиљаде људи најпре пролазило покрај ковчега са Пелеом на "Вила Белмиро" стадиону, а температура од око 30 степени није им сметала да у мимоходу, споро, чекају на свој ред да се опросте од "краља".

Велики број људи је на тај последњи опроштај дошао или у црно-белим дресовима Сантоса, или дресу бразилске репрезентације.

Фото: Танјуг/АП

 

Са звучника се, непрекидно, пуштао Пелеов глас, и то његова песма из 2006, "Меу легадо", тј. "Моје наслеђе".

Инцидент на сахрани

Међу 230.000 људи, колико бразилски медији процењују да их се окупило да испрате "краља фудбала", нашле су се и неке "усијане главе".

Наиме, када су припадници Сантосове навијачке групе "Сангуе Јовем" у огромној поворци приметили једног члана из групе "Манцха Верде", која бодри Палмеирас, а са којом су "на ратној нози" - напали су га.

Морала је да интервенише војна полиција и да нападнутог навијача Палмеираса одведе на безбедно место.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".