Ово је детаљни водич за радно време током празника и све остало што треба да знате.

Тржни центар

Тржни центри биће затворени само два дана - 1. и 7. јанура. Свих осталих дана ће радити, али мало измењено, односно скраћено. Последњег дана ове године, 31. децембра, тржни центри радиће до 18 часова, као и на Бадњи дан, односно 6. јануара.

Фото: И.Маринковић

 

То је што се тиче продавница, док ће биоскопи у тржним центрима радити чак и током ова два дана. Поједини тржни центри ће у петак, 30. децембра, продужити своје радно време, тако да ћете предновогодишњи шопинг моћи да обавите до 23 часа.

Супермаркети

Што се тиче прехрамбених продавница, односно супермаркета, према саопштењу Секретаријата за привреду, 31. децембра они морају да раде до 18 часова, 1. јануара могу да буду затворени, 2. и 3. јануара у обавези су да раде барем до 12 часова, 6. јануара до 18, а на Божић, 7. јануара такође могу да затворе све своје објекте.

Фото: Д.С.

 

То је оно што је по закону прописано. Што се тиче 31. децембра, већина супермаркета ће и радити до 18 часова, 1. јануара неће радити, али се већ следећег дана, као и 3. јануара, сви враћају на уобичајено радно време. Поједни ланци хипермаркета ће, међутим, и ова два дана уместо до уобичајених 22, радити до 20 часова.

Исто важи и за божћне празнике - на Бадњи дан, 6. јануара, скоро сви ће радити до 18 часова, 7. јанаура биће затоврени, а већ наредног дана све се враћа на старо.

Пијаце

Фото: Алекса Станковић

 

Зелене пијаце у суботу, 31. децембра радиће уобичајено, од 06 до 19 часова, док 01. и 07. јануара (недеља и субота) јануара неће радити.

Међутим, поијаце "Земун", "Баново брдо", "Беле воде" и "Душановац" 01. и 07. јануара (недеља и субота) радиће скраћено од 06:00 до 14:00 часова, док ће 02. јануара (понедељак) све зелене пијаце радити од 06 до 14 часова.

Отворени тржни центар – Нови Београд (популарни "Бувљак"), 01., 02. и 07. јануара (недеља, понедељак и субота) неће радити.

Бензинске станице

Фото: Д. Миловановић

 

Бензинске станице на државним путевима И и ИИ реда и на општинским путевима на територији града Београда раде од 00 до 24 часа, а остале бензинске станице у граду најмање од 6 до 20 часова, саопштено је из Секретаријата за привреду.

Апотеке

Апотеке у саставу "Апотека Београд" 31. децембра ће радити до 18 часова, а неће радити 1, 2. и 3. јануара, осим оних које су дежурне нон-стоп, као и дневно дежурне апотеке.

Фото: Апотека Суботица/Новости

 

На Бадњи дан радно време свих апотека је до 18 чаосва, док је 7. јануар нерадни дан. Ово такође не важи за дежурне апотеке.

Банке и шалтери

Све што треба да завршите у банкама, поштама, на државним, градским или општинским шалтерима, свакако ћете морати да урадите до петка, 30. децембра, јер после следи викенд када ове установе иначе не раде, а и поклапа се са празничим данима.

Фото: П. Милошевић

 

Међутим, овде нећете моћи све од првог радног дана у новој години, а то је 4. јануар. Званично нерадни дани су, дакле, 1, 2. и 3. јануар, и тада државне установе, али и банке и разни шалетери не раде.

Бесплатан паркинг

Паркинг у зонираним деловима града нећете морати да платите 1, 2, 3. и 7. јануара. Тих дана, како је саопштено из ЈКП "Паркинг сервис" биће затворени и шалтери за рад са странкама у улицама Таковска 31, Милешевска 51 и Булевару Милутина Миланковића 134г.

Фото: Н.Скендерија

 

Све јавне гараже, посебна и СМС паркиралишта биће непрекидно отворени током празника и радиће по уобичајеном систему наплате.

У суботу, 31. децембра 2022. године, и петак, 6. јануара 2023. године, пословнице Корисничког сервиса и кол центар радиће до 14 часова.

Од среде, 4. јануара, и од понедељка, 9. јануара 2023. године, наплата и контрола паркирања у зонираним деловима града, као и сви шалтери корисничког сервиса, радиће по уобичајеном радном времену.

Ред вожње

Фото: Драган Кујунџић/Танјуг

 

За време новогодишњих и божићних празника, од 1. до 7. јануара 2023. године, за све линије важиће следећа организација саобраћаја: од недеље, 1. јануара, закључно са уторком 3. јануара – ред вожње за недељу; од среде 4. јануара, закључно са петком 6. јануара – ред вожње за радни дан; у суботу, 7. јануара – ред вожње за недељу.

У суботу, 31. децембра, на свим линијама јавног градског превоза важиће ред вожње за суботу.

Редовне ноћне линије почеће са радом у 22 сата. У новогодишњој ноћи важиће редовне туражне таблице ноћног саобраћаја, с тим што ће возила редовног ноћног саобраћаја почети са радом два сата раније (уместо у 24 у 22 часа), а од поноћи ће саобраћати по редовној туражи, саопшено је из Града Београда.

Фото: Милош Миливојевић/Танјуг

 

Редовне дневне линије: 7, 12, 29, 40, 15, 16, 17, 27, 33, 48, 53, 84, 88 и 95 до 22 часа ће радити по реду вожње за суботу. Сва возила са ових линија, која имају планиране поласке после 22 часа, искључују се из саобраћаја. Од 22 до 4 часа возила са ових линија ће радити по ванредним новогодишњим туражама, с тим што ће уместо линија 29 и 40 радити привремене аутобуске линије 29А и 40А.

Линије са потеза 100, 300, 400, 500, 600 и 700 ће радити по важећем реду вожње до краја рада.

На осталим градским линијама се остварују последњи поласци, који су планирани закључно са 23 часа. Сва возила која имају планиране поласке после 23 часа искључују се из саобраћаја.

Фото: З. Јовановић

 

У временском интервалу од 22 до 23 часа преклапаће се дневни и ноћни новогодишњи саобраћај.

Од недеље, 8. јануара, успоставља се редован режим саобраћаја.

На линку инофрмишите се о свим изменама у линијама због дочека на отвореном, као и манифестација које се широм града одржавају 1. јанаура.

Поште

Фото: Милена Анђела

 

У суботу 31. децембра и у петак 6. јануара, поште са целодневним радним временом радиће скраћено – до 17 часова. Пошта 11161 Београд 16 у Булевару Вудроа Вилсона бб, у "Зимској бајци", 31. децембра ради од 12 до 19 часова, а отворена је и од 1. до 3. јануара од 12 до 22:30 часова.

Од 1. до 3. јануара, као и на Божић 7. јануара, радиће само дежурне поште. Свих дана празника Главна пошта у Таковској 2 у Београду и пошта на аеродрому Никола Тесла, радиће неизмењено цео дан, као и поште на готово свим граничним прелазима.

Такси превоз

Фото: Н.Скендерија

 

С обзиром на то да је 1. јануара недеља, рачунајте на то да ће 1. јануара, односно већ од суботе, 31. децембра, од 22 часа уколико користите ове услуге, превоз плаћати по другој тарифи. Ова тарифа иначе важи недељом и празницима, тако да ће, с обзиром на то да су празнични дани и 2. и 3. јануар, тих дана такође бити више тарифе.

Иначе, према најновијем ценовнику, старт је 270 динара, у првој тарифи цена по километру је 96 динара, у другој 125 динара, а у трећој 192 динара.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".