Због тога је Штаб за ванредне ситуације општине Бела Паланка, која се налази низводно од Пирота, донео наредбу да се вода из градског водовода превентивно не користи за пиће и припрему хране. Са мреже је искључена и фабрика воде у Нишу, а у Пироту је проглашена ванредна ситуација.

У здравственим установама у Нишу и Пироту хоспитализовано је око 50 особа. Једна особа је преминула по пријему у пиротску болницу, док је констатована и смрт мушкарца чије је тело пронађено поред пруге. Обдукција двојице настрадалих мушкараца у несрећи код Пирота показала је да постоје трагови тровања амонијаком, с тиме што један од њих има и тешке телесне повреде, као последице пада.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, изјавио је дан након акцидента и да је вероватно једна цистерна склизнула у Нишаву и да очекује последице по биљни и животињски свет.

Фото: Профимедиа

 

Дакле, удисање амонијака је опасно и по људе и по животиње.

Овај отровни гас је безбојан, оштрог је мириса и добро се раствара у води. Углавном се користи у процесима производње вештачког ђубрива и експлозива, али и другим гранама хемијске индустрије. Приликом излагања гасовитом амонијаку највећа опасност прети органима за дисање, кожи и очима.

Фото: Профимедиа

 

Из пиротске Ветеринарске амбуланте потврдили су да се, од тренутка несреће, уплашени грађани често јављају ветеринару како би пронашли начин да заштите своје љубимце.

- Углавном се јављају за савет шта да раде како би им љубимци били безбедни. Клинички симптоми су исти као и код људи. Приликом излагања гасовитом амонијаку највећа опасност прети органима за дисање, кожи и очима. Може доћи и до утицаја на органе за варење што може да изазове повраћање, док фатални исход може доћи услед слабљења бубрежних функција. И то је једна од потенцијалних последица услед излагања амонијаку - казао је Александар из ветеринарске амбуланте.

Саговорник је овом приликом апеловао на све суграђане, а посебно на оне који живе на периферији Пирота, посебно у непосредној близини места несреће, да своје љубимце држе у затвореном простору и поштују све мере и прописе који су донети увођењем ванредне ситуације.

Фото: Профимедиа

 

Напоменуо је и да уколико свако ко примети неку од промена код свог љубимца обрати ветеринару.

- Најчешће су промене на очима и иритација, па уколико власници примете да љубимци често чешу главу шапама, о одређене предмете или о под, требало би да се јаве ветеринару. Удисање овог гаса утиче и на респираторни систем, може да се деси да животиње убрзано дишу или дахћу, што је такође један од знакова због којег је потребно реаговати. Може доћи чак и до повраћања, и ту том случају се треба обратити стручном лицу - објаснио је за ветеринар.

Фото: Профимедиа

 

Градоначелник Пирота, Владан Васић, казао је јуче на конференцији за новинаре, одржаној након седнице Штаба за ванредне ситуације, да су сви грађани на територији Пирота безбедни, али да је „препорука на основу мишљења Завода за заштиту здравља да не напуштају куће, а ако их напуштају да користе заштитне маске Н95 са филтерима са јачим нивооом заштите“.

Фото: Јутјуб принтскрин/EMC Insurance Companies

 

Према његовим речима, трима породицама код места Сопотски хан, где је дошло до исклизнућа вагон - цистерне са амонијаком, наложена је евакуација, а пошто имају домаће животиње, могу уз пратњу полиције да намире своје животиње и врате се код рођака на безбедно.

Васић је поновио да је добра вест што цистерна из које цури амонијак није завршила у реци Нишави, како се то у први мах учинило због дима до којег је дошло због хемијске реакције амонијака са влагом из ваздуха.

Фото: Јутјуб принтскрин/Plus Online

 

- Пола цистерне је већ исцурело у ваздух, а стручна комисија сада проверава да ли је могуће њено заптивање. Од комсије коју смо формирали очекујемо предлог како да се цистерне које су исклизнуле из шина - њих укупно четири од 20 које су превозиле амонијак, дислоцирају на безбедан начин - казао је Васић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Еспресо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".