Ниједан обилазак Лондона није потпун без обиласка Лондон тауера, историјског споменика сазиданог пре скоро хиљаду година. Ова грађевина је у прошлости служила као палата, војно утврђење, затвор за племство али и као тврђава за погубљивање и мучење, ризница и опсерваторијум. 

Оно што привлачи и фасцинира посетиоце ове скоро миленијум старе грађевине су легенде које су везане за сталне становнике Лондон тауера – гавране. 

Фото: Јутјуб принтскрин/AFP News Agency

 

Једна од најпознатијих легенди каже да ће краљевство пасти уколико гаврани који ту бораве напусте тврђаву. Због овога се пре свега овим црним птицама крила крешу, како не би биле у могућности да одлете са куле.

Приче још кажу и да је Чарлс ИИ, био први владар који је инсистирао да се ове птице заштите, на велико незадовољство Џона Фламстеда тадашњег астронома који се жалио на то да птице сметају у истраживањима. Међутим ова прича има још једну верзију у којој је самом Чарлсу сметало што гаврани лете око телескопа.

Фото: Википедија

 

Једна од најранијих легенди о гавранима повезује Лондон тауер са разарајућом битком против ирског краља Матловица који се лоше понео ка британској принцези Бранвен, што је довело до почетка сукоба. Краљ Бритон, брат принцезе Бранвен је однео победу над ирским краљем и одсекао му главу, наредивши да се сахрани на месту где данас стоји Лондон тауер, окренут ка Француској како би служио као талисман против непријатељских инвазија.

Фото: Википедија

 

Многе легенде кажу да су дивљи гаврани населили тврђаву баш због тога што су првобитно били привучени мирисом лешева свих непријатеља краљевске круне.

Да су људи веровали у повезаност гаврана и круне говоре и многи записи у облику беседа, прича и песама. „Чак су и гаврани са торња били тихи, непомични, гледајући чудну сцену. Краљица ће умрети“, записано је о егзекуцији Ане Болен, 1535. године. Приче кажу такође да су се птице понашале другације, насилније после смрти Џејн Греј коју многи историчари сматрају за незакониту краљицу Енглеске.

Многи писци и историчари сматрају ипак да су гаврани доведени на кулу како би драматизовали сцене егзекуција енглеских непријатеља.

За време Другог светског рата само је један гавран преживео бомбаровање па је премијер Винстон Черчил наредио да се још птица доведе како би јато било праве величине.

Фото: Википедија

 

Гаврани Лондон тауера су сматрани за војнике Краљевства и третирани су на исти начин као полиција и војска, али баш као и војници и гаврани могу бити отпуштени с дужности.

О гавранима брине њихов заштитник или Равенмастер, он је једина особа која сме да их храни као и да их пушта у шетњу и одређује време за одмор.

Фото: Јутјуб принтскрин/Historic Royal Palaces

 

Ове птице имају посебну исхрану која се састоји из 170 грама меса и бисквита умочених у крв, а понекад добијају и пацове као и јаја као посластицу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Historic Royal Palaces

 

Животни век гаврана са Лондон тауера је дужи у односу на обичне гавране, па тако је један гавран по имену Џим доживео 44 године.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".