Минерали потичу из комада метеорита од 70 грама који је откривен у Сомалији 2020. године и девети је по величини метеорит икада пронађен, наводи се у саопштењу Универзитета Алберта.

Крис Херд, кустос универзитетске колекције метеорита, добио је узорке свемирске стене на нализу, како би могао да их класификује.

Док је испитивао узорке приметио је да неки делови нису могли да се идентификују микроскопом. Затим је затражио савет од Ендруа Локока, шефа универзитетске лабораторије за електронске микросонде, који има искуства у анализи нових минерала.

Првог дана када је урадио неке анализе, рекао је - имате најмање два нова минерала унутра.То је било фантастично! Углавном је потребно много више посла око тога да се са сигурношћу каже да имамо нови минерал", рекао је професор Херд, са универзитетског одељења за науке о Земљи и атмосфери.

Име једног минерала - елалит - потиче од самог свемирског објекта, који се назива метеорит "Ел Али" пошто је пронађен у близини града Ел Али у централној Сомалији. Херд је други минерал назвао елкинстантонит по Линди Елкинс-Тантон, потпредседници Интерпланетарне иницијативе Универзитета Аризона.

Она је такође редовни професор у Школи за истраживање Земље и свемира тог универзитета и главни истраживач Насине предстојеће "Psihe" мисије.

„Линди је много радила на томе да открије како се формирају језгра планета, како се формирају језгра од гвожђа никла, а најближи аналог који имамо су гвоздени метеорити. Имало је смисла назвати минерал по њој и тако препознати њен допринос науци", рекао је Херд.

Одобрење Међународног минералошког удружења за два нова минерала у новембру ове године "указује да је посао тежак", рекао је Оливер Чаунер, професор истраживања на Одељењу за геонауке на Универзитету Невада у Лас Вегасу.

- Кад год пронађете нови минерал, то значи да су стварни геолошки услови, хемија стене, били другачији од онога што је раније пронађено. То је оно што овај посао чини узбудљивим - у овом конкретном метеориту имате два званично описана минерала који су нови у науци - објашњава Херд.

Лококова брза идентификација била је могућа јер су слични минерали били синтетички створени раније, и он је био у стању да упореди састав новооткривених минерала са њиховим "парњацима" које је направио човек, према саопштењу Универзитета Алберта.

Питање о месту настанка - Земља или свемир 

Оба нова минерала су фосфати гвожђа, рекао је Чаунер. Фосфат је со или естар фосфорне киселине.

„Фосфати у гвозденим метеоритима су секундарни производи: настају оксидацијом фосфида. То су ретке примарне компоненте гвоздених метеорита. Дакле, два нова фосфата нам говоре о процесима оксидације који су се десили у материјалу метеорита. Остаје да се види да ли је до оксидације дошло у свемиру или на Земљи, након пада, али колико ја знам, многи од ових метеоритних фосфата су настали у свемиру. У оба случаја, вода је вероватно реактант који је изазвао оксидацију", рекао је Чаунер.

Ипак, изгледа да је метеорит Ел Али из којег потичу минерали послат у Кину у потрази за купцем, рекао је Херд.

У међувремену, истраживачи још увек анализирају минерале - и потенцијално трећи - како би открили какви су услови били у метеориту када се свемирска стена формирала. А новооткривени минерали могли би дати узбудљиве смернице за будућа истраживања. Кад год нам нови материјал постане познат, научници су за њих такође заинтересовани због потенцијалне примене у одређеним технолошким процесима", закључује Херд.

(Си-Ен-Ен)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".