Чуло се запомагање и јецање људи који су у отровној магли тражили своје ближње. Нас четворица ватрогасаца-спасилаца смо ходали ауто-путем и ослушкивали гласове људи који су изашли из својих возила и тражили помоћ. У првом налету смо извукли њих седам, довели их до нашег возила, пребацили до екипе Хитне помоћи која нас је пратила, а затим смо се одмах вратили назад. Није било времена за губљење.

Овако пиротски ватрогасац-спасилац Милан Панајотовић сведочи о дугој ноћи између 25. и 26. децембра када се у Сопотском Хану крај Пирота десио највећи хемијски акцидент у Србији у последњих неколико деценија. Из преврнутог вагона цистерне истицао је амонијак и претварао се у отровну маглу која је покрила ауто-пут Ниш - Димитровград, магистрални пут према Књажевцу, ширећи се муњевито ка пиротским предграђима.

Фото: МУП СВС

 

Све људство Ватрогасно-спасилачког батаљона из Пирота је ушло у облак амонијака.

- У боци са компримованим ваздухом имате залиху која даје само пола сата да нађете и извучете угрожене људе, а ветар је гурао облак према нама што нам је додатно скраћивало време. У другом налету смо открили људе у возилима која су се сударила. Успели смо да и њих петоро извучемо до хитне помоћи, која је показала изуетно пожртвовање. Исту овакву причу могу да вам испричају све колеге који су спасавали људе са ауто-пута - каже Панајотовић.

Његов старешина Дејан Живковић, командир Ватрогасно-спасилачког батаљона у Пироту те ноћи је на терену био од првог тренутка и координирао рад својих 28 људи и осморице колега из бригаде у Нишу, који су први стигли као испомоћ.

- Чим смо добили информацију о хаварији композиције са цистернама узели смо сву опрему за случај хемијских акцидената. Изузетно добро познајемо терен, припремљени смо. Из прве информације нисмо знали о чему је тачно реч и које су размере акцидента. Фарови камиона су издалека осветлили густ облак који нам се приближавао, али већ смо осетили пецкање у очима и грлу, што је био знак да истог тренутка активирамо опрему за изолацију - преноси нам Живковић.

У скафандерима спасиоци су утонули у мрак и маглу опасног гаса. У загушљивом паклу требало је наћи унесрећене и извући их на безбедно.

- Људи су изашли из возила, јер нису видели пут, а онда су почели да се гуше. Сакупљали смо их, доводили до наших возила и пребацивали до Хитне помоћи или полиције која их је транспортовала у болницу у Пироту. Поносан сам, јер су ватрогасци-спасиоци показали шта све могу спасавајући 56 људи из облака амонијака - каже Живковић.

Фото: МУП СВС

 

Недељко Гагић, помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, каже да за 31 годину рада није видео овако добро изведену акцију спасавања.

- Колеге из Пирота су извеле прави подвиг, херојско дело, а заједно са њима и колеге из Ниша, Бабушнице, Зајечара, Лесковца, Београда, Крагујевца и Панчева који су им одмах упућени као помоћ. У условима овако тешког акцидента све службе које се брину о безбедности показале су изузетну пожртвованост и ефикасност - каже Гагић.

Овај професионалац је пристао на разговор иако је претходна 72 сата провео без сна радећи са колегама из Управе на терену, од Беле Паланке до Пирота.

- Извештаји који су у ноћи акцидента стизале са терена говорили су о облаку који се шири од места несреће. Видљивост је била на нули, а до воза се није могло. Ограничене резерве ваздуха у заштитној опреми нису дозвољавале колегама да приђу цистернама и безбедно се врате. На терену је била и екипа са беспилотним летелицама помоћу којих смо добили јасну слику о размерама хаварије.

ПРЕКО ГРАНИЦА МОГУЋНОСТИ

Најпотреснија слика коју смо видели биле су испражњене боце за ваздух које су колеге бациле на ауто-пут, самопожртвовано идући и преко граница људске издржљивости. Неколико њих су и сами завршили у болници. То су хероји којима Србија треба да се поноси - каже Гагић.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".