Вежба жандармерије и полицијских јединица Републике Српске одржана је на Јахорини као антитерористичка у циљу бољег реаговања на евентуалне изазове.

Фото: Танјуг/АП

 

Целу вежбу на Јахорини је пратио и ненајављено контролисао ЕУФОР који је надлетао авионом изнад планине. Министар полиције Драган Лукач је изјавио да је свестан контроле и да је ЕУФОР само морао да најави да ће пратити вежбу.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Изјавио је да ова вежба није провокација и да је најављена пре неколико месеци, а да је локација изабрана због великог туристичког потенцијала. Због сигурности ове туристичке локације отвара се полицијска станица на овој планини.

ЕУФОР има право на посматрање вежбе

Из ЕУФОР-а су објаснили да имају пуно право слободног кретања копном, ваздухом и водом широм Босне и Херцеговине, а како вежба није снимана, него само испраћена, није ништа погрешно урађено.

Фото: Танјуг/АП

 

 

 

''ЕУФОР прати све активности или локације у БиХ како би били свесни ситуације, те како би обезбедили сигурно и заштићено окружење, а све у складу са нашим мандатом. Нема разлике да ли је вежба била унутар РС или негде другде у БиХ'', рекли су из ЕУФОР-а, пренели су тамошњи медији.

Вежба је праћена и на терену, али је из ЕУФОР-а оцењено да то није довољно.

''Сматрало се да је ово недовољно да се види пуни обим вежбе, па је авијација ЕУФОР-а такође имала задатак да прати вежбу'', саопштено је из ЕУФОР-а.

Спречено полетање хеликоптера

''Требали су нам то најавити. Ми због тога нисмо дигли други хеликоптер, већ само један, да бисмо избегли евентуалне неугодности или инцидент'', рекао је Лукач након вежбе, преносе медији из Босне и Херцеговине.

Међутим, из ЕУФОР-а кажу да то никако није могао бити случај.

''Ваздушни простор у зонама вежби РС је класе ''Г'', што је неконтролисани ваздушни простор. Стога, присуство ЕУРОФОР-ових авиона није спречило другу летелицу РС-а да полети и примени правило ''see and avoid'' (Уочи и избегавај)'', изјавио је портпарол ЕУРОФОР-а Ејн Марфи.