Vežba žandarmerije i policijskih jedinica Republike Srpske održana je na Jahorini kao antiteroristička u cilju boljeg reagovanja na eventualne izazove.

Foto: Tanjug/AP

 

Celu vežbu na Jahorini je pratio i nenajavljeno kontrolisao EUFOR koji je nadletao avionom iznad planine. Ministar policije Dragan Lukač je izjavio da je svestan kontrole i da je EUFOR samo morao da najavi da će pratiti vežbu.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Izjavio je da ova vežba nije provokacija i da je najavljena pre nekoliko meseci, a da je lokacija izabrana zbog velikog turističkog potencijala. Zbog sigurnosti ove turističke lokacije otvara se policijska stanica na ovoj planini.

EUFOR ima pravo na posmatranje vežbe

Iz EUFOR-a su objasnili da imaju puno pravo slobodnog kretanja kopnom, vazduhom i vodom širom Bosne i Hercegovine, a kako vežba nije snimana, nego samo ispraćena, nije ništa pogrešno urađeno.

Foto: Tanjug/AP

 

 

 

''EUFOR prati sve aktivnosti ili lokacije u BiH kako bi bili svesni situacije, te kako bi obezbedili sigurno i zaštićeno okruženje, a sve u skladu sa našim mandatom. Nema razlike da li je vežba bila unutar RS ili negde drugde u BiH'', rekli su iz EUFOR-a, preneli su tamošnji mediji.

Vežba je praćena i na terenu, ali je iz EUFOR-a ocenjeno da to nije dovoljno.

''Smatralo se da je ovo nedovoljno da se vidi puni obim vežbe, pa je avijacija EUFOR-a takođe imala zadatak da prati vežbu'', saopšteno je iz EUFOR-a.

Sprečeno poletanje helikoptera

''Trebali su nam to najaviti. Mi zbog toga nismo digli drugi helikopter, već samo jedan, da bismo izbegli eventualne neugodnosti ili incident'', rekao je Lukač nakon vežbe, prenose mediji iz Bosne i Hercegovine.

Međutim, iz EUFOR-a kažu da to nikako nije mogao biti slučaj.

''Vazdušni prostor u zonama vežbi RS je klase ''G'', što je nekontrolisani vazdušni prostor. Stoga, prisustvo EUROFOR-ovih aviona nije sprečilo drugu letelicu RS-a da poleti i primeni pravilo ''see and avoid'' (Uoči i izbegavaj)'', izjavio je portparol EUROFOR-a Ejn Marfi.