Ово поврће је такође и ризница добрих витамина и минерала - богата је витаминима А, Б6 и Ц, те магнезијумом, калцијумом, цитрулином, ликопеном..

- Осим обиља витамина, она је фантастичан начин да унесемо прекопотребну воду на тропским температурама, а нарочито за људе који "не воле" воду. Немам одговор на питање како пронаћи слатку лубеницу, али свим дамама поручујем да се не разочарају ако направе погрешан избор, пошто мање слатка лубеница значи мање шећера, што значи да је можемо појести више. Објашњава дијететичар-нутрициониста Тања Олајџија.

- Наравно, црне семенке су несумњиво извор влакана, али и вредних микронутријената - но да бисмо до њих дошли треба их или сажвакати или самлети. Занимљив је податак да се у Египту користе као грицкалица - кратко их пропечете посољене на пек папиру.

Оно што вероватно нисте знали јесте да су од црних далеко боље беле, младе семенке лубенице.

- Беле, младе семенке пак можемо упоредити са проклијалим зрном житарице, за које знамо да су концентрат витамина и минерала, те је добра препорука сажвакати мекане беле семенке, закључује ова нутриционисткиња.

(Блиц жена)