Ovo povrće je takođe i riznica dobrih vitamina i minerala - bogata je vitaminima A, B6 i C, te magnezijumom, kalcijumom, citrulinom, likopenom..

- Osim obilja vitamina, ona je fantastičan način da unesemo prekopotrebnu vodu na tropskim temperaturama, a naročito za ljude koji "ne vole" vodu. Nemam odgovor na pitanje kako pronaći slatku lubenicu, ali svim damama poručujem da se ne razočaraju ako naprave pogrešan izbor, pošto manje slatka lubenica znači manje šećera, što znači da je možemo pojesti više. Objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

- Naravno, crne semenke su nesumnjivo izvor vlakana, ali i vrednih mikronutrijenata - no da bismo do njih došli treba ih ili sažvakati ili samleti. Zanimljiv je podatak da se u Egiptu koriste kao grickalica - kratko ih propečete posoljene na pek papiru.

Ono što verovatno niste znali jeste da su od crnih daleko bolje bele, mlade semenke lubenice.

- Bele, mlade semenke pak možemo uporediti sa proklijalim zrnom žitarice, za koje znamo da su koncentrat vitamina i minerala, te je dobra preporuka sažvakati mekane bele semenke, zaključuje ova nutricionistkinja.

(Blic žena)