Стручњаци за реконструкцију лица су решили овога пута да "оживе" лице једног хришћанског светитеља из XИИИ века.

Помоћу ЦТ скенера међународни тим истраживача скенирао је лобању и направио реалистичну реконструкцију лица Светог Антонија из Падове, који се сматра заштитником изгубљених и украдених предмета. Коначна слика човека је употпуњена фризуром и смеђом хаљином, карактеристичним обележјем реда ком је припадао - фрањевцима.

Међутим, ово није први пут да је урађена реконструкција његовог лица. Италијански вајар Роберто Кремесини је још 1981. године направио реплику лица Светог Антонија помоћу гипса. Више од 30 година касније, тачније 2014. године, истраживачи из Антрополошког музеја Универзитета Светог Антонија, заједно са тимом међународних форензичара направили су још једну реконструкцију лица користећи лобању светитеља.

- Најновији рад је резултат модерних техника и приметан је развој технологије, у односу на реконструкцију из 2014. године - рекао је Сисеро Мораеш, водећи аутор студије и бразилски стручњак за графику.

- Садашња апроксимација је увелико побољшала анатомску кохерентност и компатибилнија је са правим лицем - рекао је.

Поред апроксимације лица, Мораеш и његови сарадници направили су реконструкцију целе главе, која је била необично велика када се пореди са другим главама просечне величине.

Свети Антоније је умро 1231. године у Падови у 36. години живота, а канонизован је само годину дана касније.

Фото: Википедија

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".