У одговору “Блицу”, у УИКС наводе да Џонић није желео да једе два оброка спремљена у затвору 14.децембра и да се није изаснио да ступа у штрајк глађу.

-Није тачно да притворено лице Г.Џ. штрајкује глађу. Лице Г.Џ. је узело доручак 14. децембра, а није желело да једе заводску храну у време ручка и вечере. Сутрадан, 15. тог децембра Г.Џ. је наставио да једе заводску храну. Ово лице се није ни изјаснило да штрајкује глађу, већ је навео да одбија да једе храну припремљену у заводу у време ручка И вечере 14. децембра. Сва лица лишена слободе осим могућности да једу заводску храну, такође купују храну на заводској кантини и добијају је путем пакета, што је случај и са притвореним лицем Г.Џ. Само по себи је јасно да сва лица имају право избора коју храну ће да једу, наводе у Управи за извршење заводских санкција.

У УИКС истичу да, како би јавност била веродостојно информисана, да би завод евидентирао да неко лице штрајкује глађу потребно је да прође 24 сата од првог неузимања хране.

Фото: Ј. Ћосин/Фејсбук/Goran Dzonic

 

Таблете и сечива

У Управи су прецизно објаснили И шта је нађено у Џонићевој соби приликом претреса – о каквим се таблетама и сечиву ради.

-Током редовног претреса собе, код притвореног Г.Џ. су пронађене таблете које иначе има у терапији, као и две заоштрене оловке на чијем врху се налази залепљени парчићи жилета која лица иначе користе за одржавање хигијене. Тако да нису тачне информације у медијима да су у питању бодежи, односно сечива у правом смислу те речи. Завод је у складу са законом о свему обавестио полицију И надлежни суд, наводе за “Блиц” у УИКС.

Преиспитивање оптужнице

Фото: Фејсбук, Ј. Ћосин

 

Горан Ђокић (57), његова супруга Гордана (56) и ћерка Лидија (26) из Алексинца убијени су 27.септембра 2021.године након што су из Моравца кренули за Алексинац. Њихова угљенисана тела пронађена су 2.октобра у атару Моравца а спаљени аутомобил „фолкасваген пасат“ недалеко од 12 километара удаљене Тешице.

Због сумње да су починили тешко убиство крајем октобра прво је ухапшен Ђокићев брат од тетке, пензионисани ватрогасац Горан Џонић, а потом и двојица његових синова Милан и Стефан, као и браћа Костадин и Александар Милошевић, познати као браћа Јојке. Браћа Јојке и Милан Џонић, први син Горана Џонића, у марту су пуштени из притвора јер их ни графолошко вештачење ни други докази прикупљени у истрази не повезују са злочином.

Више јавно тужилаштво у Нишу, након окончане допуне истраге, средином октобра трећи пут је поднело Вишем суду у Нишу на преистпитивање оптужницу против Горана Џонића, који је оптужен за троструко убиство, и његовог сина Стефана Џонића, који се терети за помагање у злочину. Горан се додатно терети за незаконито ношење и поседовање оружја а Стефан само за поседовање. Преиспитивање оптужнице је још у току.

Само Горан повезан са доказима

Фото: Ј. Ћосин, Фејсбук

 

Сви докази за сада повезују само Горана Џонића. Његов ДНК је на новцу и врећи са 40.000 евра, ископаној из воћњакакао и на пиштољу који је нађен сакривен након што је он испричао полицији где се налази а за који је балистичким вештачењем утврђено да је из њега убијена породица Ђокић. Сигурносне камере у Тешици снимиле су „пасат“ Ђокића како са земљаног пута долази из правца Моравца у два часа иза поноћи, и Џонићев жути скутер како се враћа два часа касније истим путем.

Снимљен је како сипа гориво у канту на дан нестанка Ђокића, а истог дана је био и у Тешици крај места где је касније нађен запаљен пасат... Један младић посведочио је да је 26.септембра око 15 часова довезао Џонића из Тешице јер је наводно код мајстора оставио мотор али је провером је утврђено да је мотор био на поправци још у августу па се сумња да га је Џонић довезао на место где ће запалити пасат како би се њиме вратио кући.

Металостругар из Моравца је посведочио да је Џонићу помогао да направи навој за метални део за који се испоставило да је пригушивач, а две недеље након злочина напрасно је рођаку вратио дуг од 10.000 евра. И плац на којем се налази Стефанова кућа, а на којем је пронађен закопан новац, налази се у власништву Горана Џонића.

Фото: Фејсбук, Ј. Ћосин

 

Стефанов алиби

Стефан Џонић који је по занимању професионални војник има јак алиби да у ноћи убиства није био у Моравцу, већ у бази у Копненој зони безбедности а за сада га ниједан доказ директно не повезује са злочином осим чињенице да је новац био закопан у дворишту његове куће а да је његов отац Горан Џонић, упитан да ли би неко од његове деце био способан да тако нешто уради, одговорио „можда и јесу“.

Но, у време Стефановог одсуства Горан Џонић је имао приступ кући и дворишту па остаје да се види да ли ће и након преиспитивања оптужнице Стефаново име остати бити у њој. Он је крајем октобра пуштен да се брани са слободе.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".