Талибани су забранили женама да похађају универзитете у Авганистану, што је изазвало међународну осуду и очај међу младим људима у земљи.

Министар високог образовања најавио је регресију у уторак, рекавши да ће одмах ступити на снагу.

Забрана додатно ограничава образовање жена – девојчице су већ искључене из средњих школа откако су се талибани вратили прошле године, пише Би-Би-Си.

Неке жене организовале су протесте у главном граду Кабулу у среду.

- Данас излазимо на улице Кабула да подигнемо глас против затварања универзитета за девојке - рекле су демонстранти из групе „Јединство и солидарност жена у Авганистану“.

Фото: Профимедиа

 

Мале демонстрације брзо су угасили талибански званичници.

На друштвеним мрежама појавили су се снимци девојака у школама како плачу због овакве одлуке талибанске власти. 

Уједињене нације и неколико земаља осудиле су ову наредбу, која враћа Авганистан у први период владавине Талибана када девојчице нису могле да добију формално образовање.

Специјални известилац УН-а за Авганистан рекао је да је то „нови низ који додатно нарушава право на једнако образовање и продубљује брисање жена из авганистанског друштва“.

САД су саопштиле да би такав потез „дошао са последицама по талибане“.

- Талибани не могу очекивати да буду легитимни члан међународне заједнице док не поштују права свих у Авганистану - рекао је државни секретар Ентони Блинкен у саопштењу.

Фото: АП

 

- Ниједна земља не може напредовати када је половина њеног становништва задржана.

Западне земље су захтевале да талибани побољшају образовање жена ако желе да буду формално признати као авганистанска влада. Талибани су обећали мекшу владавину након што су прошле године преузели власт након повлачења САД из земље. Међутим, тврдолинијски исламисти су наставили да укидају права и слободе жена у земљи.

Талибански вођа Хибатулах Акхундзада и његов ужи круг били су против модерног образовања - посебно за девојке и жене. Овом ставу је било противљења умеренијих званичника, а аналитичари кажу да је ово питање било тачка фракцијске поделе целе године.

Фото: Танјуг/АП

 

Ипак, у уторак је министарство образовања саопштило да су његови научници проценили универзитетски наставни план и програм и окружење, и да ће похађање наставе за девојчице бити обустављено "док се не обезбеди одговарајуће окружење". Додаје се да ће ускоро обезбедити такву поставку и да "грађани не би требало да буду забринути".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".