Црно вино стотинама година уназад једно је од омиљених напитака свих славља. Празнични дани као створени су да се опустимо уз неку чашу овог пића богова, како су га назвали.

Независно од тога да ли пијете најбоље вино које може да се приушти или сте се одлучили за јефтинију боцу, ако која капљица заврши на тепиху, каучу или гардероби квалитет вина ће вам бити најмањи проблем.

Фото: Профимедиа

 

Ипак, многи се куну у три ефикасна средства који ће елиминасати упорне мрље вина са свих тканина.

Минерална вода

Минерална вода дуго је била на гласу као најбоље средство за уклањање мрља од вина ако тканину умочите с обрнуте стране а затим непрестано упијате папирнатим убрусима. Још увек није сасвим јасно зашто је то случај, а недавно је тим научника успео да открије само да можда има везе с мехурићима у минералној води.

Фото: Профимедиа

 

Бело вино и сода бикарбона

Како бисте мрљу извукли из тепиха најприје је натопите белим вином (како би се боја разредила) а затим намажите пастом од соде бикарбоне (промер соде бикарбоне и воде нека буде 3:1). Оставите пасту да делује сат времена али припазите да је све време буде влажна (по потреби пошприцајте водом). Мрља би требало да нестане.

Пена за бријање

Пена за бријање би требало да спречи да се мрља од вина упије у тканину. Лагано утрљамо пену, а затим обришемо топлом водом и дословно “обријемо” мрљу, преноси "Република".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".