Сваки искусни домаћин спрема одређену залиху хране неколико дана пред славу или важан догађај. У случају да спадате у ову групу људи постоји неколико савета како да одржите колаче свежим чак и након прославе.

Хрскави колачићи

Хрскави колачи никако не подносе влагу, јер их она омекшава, а самим тим и губе на хрскавости. Препорука за њихово чување јесте да их одложите у херметички затворену посуду и да их у њу никако не стављате пре него што се скроз охладе.

Фото: Профимедиа

 

Колачи од дизаног, прхког или лиснатог теста

Ове колаче је најбоље замрзнути, али пре него што то урадите, оставите их око пола сата у фрижидеру, па их тек онда преместите у замрзивач. На тај начин ћете очувати прхкост теста.

Штрудле или куглоф, кекс с пуњењем

Половину исечене јабуке или кришку хлеба ставите у посуду, а затим у ту посуду одложите мекане колаче које желите да чувате. Хлеб и јабука делују као овлаживач и продужиће свежину колачима.

Фото: Профимедиа

 

Кремасти колачи 

Овакве колаче не би требало да држите у фрижидеру дуже од три дана. Најбоље би било да их прекријете масним/пек папиром, да их упакујете у кесу или посуду, а затим да их замрзнете. Када будете планирали да их послужите, оставите их да се одмрзну на собној температури и биће као свежи, преноси "Информер".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".