Реч манипулација потиче од латинске речи manus која у преводу значи рука. Примарно значење ове речи је руковање, а временом се реч одомаћила као означитељ догађаја у којима наводимо другу особу на поступке који служе нашој личној користи - људи манипулишу другима да би добили оно што желе.

Манипулација се може вршити из различитих мотивација. Људи могу осећати потребу да казне, контролишу или доминирају над својим партнером. Понекад траже сажаљење или пажњу или имају друге себичне мотиве.

Фото: Профимедиа

 

Кармен Хара, познати амерички психолог и стручњак за везе, ауторка бестселера и водитељка радијских емисија, открила је три особине које су заједничке свим манипулаторима.

Они воле моћ

Манипулаторова прва и главна љубав нисте ви, него моћ. Они морају да владају свим околностима око себе како би њима могли да управљају у своју корист.

Наравно, можда нећете увек да се слажете са својом мајком или ћете се сукобити са сестром, али то није разлог да напустите своје вољене, а ипак, то је управо оно што контролор жели, да вас удаљи од оних који вас воле и који би потенцијално могли да вам укажу на то да је ваш партнер опасан. Манипулатор мора да задржава контролу јер у тренутку кад осети и најмањи пад моћи, или ће се обрушити или прекинути везу.

Фото: Профимедиа

 

Они вас терају да преиспитате своју стварност

Познато је да манипулатори користе лукаве, препредене технике које већина не види као алармантне. Манипулатор ће да вас назива манипулатором, а толико су уверљиви да ће вас натерати да у то поверујете. Они ће вас уверити да нешто није у реду с вама, никада с њима. Један од показатеља је уверавање да имате проблема с разликовањем стварности од маште.

Фото: Профимедиа

 

Имају неразвијену савест

Манипулатор жели да будете шта год они желе, кад год желе. Немају проблем да лажу, варају или да краду од партнера. Психолошки, не осећају довољно гриже савести за своје поступке. Такође веома им је близак Тртман ћутања или дурење - Не изражавају своја осећања јасно, већ кажњавају партнера игнорисањем, хладноћном и пасивном агресијом. На крају, особе које имају стабилну и здраву слику о себи ретко на мети манипулатора, зато је потребно радити и изградити себе до тебе мере, да се овакве особе не усуде прићи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".