Протеклог викенда у Зоолошком врту "Палић", особље и управу објекта затекао је немили догађај када је мужјак персијског леопарда из непознатих разлога усмртио женку. в.д. директорка овог Зоолошког врта, Соњу Мандић је детаљно објаснила шта се заиста догодило кобног дана.

Женка леопарда усмрћена током парења

- Леопарди који су смештени у нашем Зоолошком врту бораве код нас у оквиру ЕЕП програма, програма размножавања персијских леопарда организације ЕАЗА, тј Европске асоцијације Зоо вртова и акваријума. Наиме, женка је стигла из Хановера пре неколико година, а мужјак је 2020. године стигао из Рима. Од када је стигао, започели смо процедуру њиховог спајања. С обзиром да су животиње пристигле из различитих вртова и да припадају врсти дивљих животиња, нико не може да зна како ће се оне понашати једна према другој и да ли ће бити компатибилне да уопште дође до разможавања. Готово две године они су држани у истом објекту, али раздвојени жичаном оградом тако да им буде омогућен визуелни контакт, да могу да размене мирисе, а такође су се и наизменично пуштали у волијеру како би могли да обележе територију. То је стандардна процедура ЕАЗА, тачније координатори програма за разможавање леопарда дају тачна упутства која затим сваки зоолошки врт који је у том програму треба да примени - започиње Соња и наставља:

- У септембру ове године смо почели да их спајамо и у волијери и тада је све деловало добро, мужјак није показивао знаке агресије, нити је женку терао од себе, није је ни нападао, нити било шта томе слично. Они су скоро три месеца, свакога дана по цео дан били заједно у спољној волијери, где се у суботу нажалост десио инцидент са смртним исходом. Приликом парења, уобичајено је да мужјак женку фиксира тако што је држи за кожу врата, међутим обзиром да је у питању једна велика животиња, не само да је дошло до раздеротине на кожи врата женке, него је на месту и усмртио. Тај инцидент је за нас један тужан догађај који нажалост није редак у Зоо вртовима широм света - нагласила је она.

Фото: Твитер принтскрин/Њилдлифе СОС

 

Према речима директорке, тело женке послато је јутрос на обдукцију, на Ветеринарски факултет у Београду, да би отклонили сваку сумњу да је на други начин дошло до повређивања.

- Ветеринар је био на лицу места, али није могао да јој пружи помоћ јер је она одмах преминула. Тимаритељи и ветеринари свакодневно и учестало надгледају животиње. Када се први пут раде спајања, они све време остају са њима. Међутим, када се након неколико недеља установи да је ситуација мирна и да се животиње њушкају, а да притом не показају знаке агресије, не нападају се, не ударају шапама, онда тај надзор постаје уобичајен, приближно на свака два сата. Приликом храњења или чишћења, или самог посматрања уколико особље примети да се дешава нешто чудно у понашању животиње одмах то пријаве ветеринару - каже она.

Ништа се није наслућивало

Мандић истиче да никаква неуобичајена ситуација није претходила инциденту, нити да је било шта наговештавало да до њега може доћи.

- Ништа није указивало да ће доћи до немилог догађаја. Међутим, дешавају се и овакве непредивђене ситуације. Након поступка извештавања, видећемо да ли ћемо се одржати у ЕЕП програму ЕАЗА. Постоји могућност да у зависности од процене координатора добијемо другу женку, па да опет покушамо процес разможавања, јер не значи да ако ове две животињенису биле компатибилне не би успели са другом женком. Друга опција је је да координатор пронађе женку у другом Зоо врту, па ако процени да су тамо бољи услови, да онда ми мужјака извеземо у тај врт. У сваком случају, обзиром да је мужјак млад, вероватно ће разможавање још некада бити покушано - додаје Мандић.

Змија убила мајмуна

У овом зоолошком врту почетком новембра месеца такође је дошло до једног немилог догађаја када је мрежасти питон усмртио мајмуна, што нам је Мандић и потврдила.

Фото: З. Јовановић

 

- Почетком новембра ове године, примили смо у прихват Зоо врта шест јединки змија, једну бебу патуљастог кајмана и једну јединку мајмуна врсте Мармозет. Они су сви у току тог дана пријема смештени, један део у карантин, а други део у један центар. Процену смо тако направили, обзиром да у центру имамо тераријуме који се годинама користе за велике змије, који се могу обезбедити закључавањем, тачније имају сви по две бравице на себи, довољно су чврсти да држе и нове змије - каже она.

- У један од тих тераријума смо сместили и мрежастог питона који је сада у питању. Нажалост, он је успео да размрда бравице и да се из тог тераријума измигољи и дође у контакт са једним другим малим мајмуном, који се налазио одмах ту поред тераријума за змије. Без обзира што је особље брзо реаговало и повратило контролу над ситуацијом, било је касно јер је дошло до смртног случаја. Ово је веома тешка ситуација за нас - закључила је Мандић.

Животиње би напале и у природи

Стручњак Бранислав Јаковљевић, менаџера пројекта "Јавног акваријума и тропикаријума" како би нам објаснио понашање животиње која је одлучила да нападне другу.

- Просто то су животиње. Ствар је процене на лицу места. Међутим, чак ни та процена некада не може да буде валидна, јер ви мислите да може а онда се оне споречкају, посвађају и настане проблем. Те животиње су такве какве јесу и у природи. Међутим, оне се у природи бирају, као што се бирају и људи. Када су у затвореном окружењу, увек постоји вероватноћа да до проблема може доћи - констатовао је Јаковљевић, а затим се надовезао:

- Све је то нормално и уобичајено у животињском свету. Ако је мајмун мали, а питон довољно велике величине, он би му био плен и у природи, па не видим разлог зашто му не би био плен и у зоолошком врту. Вероватно се обрадовао зато што је био гладан, јер се животиње током транспорта не хране уопште да би боље преживеле тај транспорт. Према томе, он је био гладан, стицајем околности се измигољио и десило се шта се десило, а дешава се и да закаже опрема и ту нема ничег сензационалистичког - нагласио је он.

(24седам)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".