Оно што чини овај тип климе ефикасним за грејање је пре свега то што је спољашња јединица мање подложна хлађењу током зиме чак и када температура падне 10 до 15 степени испод нуле, па теже долази до њеног смрзавања. 

Инвертер климе су такође и мање бучне. Приликом куповине, важно је обратити пажњу на потрошњу струје, проток ваздуха и ниво буке. Поједине инвертер климе имају додатне погодности као што је "wирелесс“ управљање. што вам омогућава док све враћате кући с посла или искључити климу након што сте већ изашли из стана, у случају да сте заборавили то да учините. Наравно, као и са стандардним уређајима за грејање/хлађење, требало би да размотрите и капацитет клима уређаја.

Оквирно, то би значило да за простор до 35 квадрата треба да користите климу капацитета 9000 БТУ, за просторије до 60 квадрата 12000 БТУ, за оне до 80м2 18000 БТУ, а за све веће од тога 24000 БТУ.

Какве су цене оваквих клима уређаја?

Цена инвертер клима у просеку се креће од 40.000, па све од 100.000 динара, колико коштају уређаји појединих произвођача. Цене за уградњу клима-уређаја у Београду креће се од 80 до 120 евра, док је у Новом Саду и Кикинди нешто повољнија, између 70 и 100 евра. Монтажа клима-уређаја у Врњачкој бањи, креће се од 50 до 70 евра. На 1 кw уложене електричне енергије клима уређај емитује 3-5 кw топлотне снаге што не може ни једно друго грејно тело.

Зашто је исплативије грејајње на клима уређај

Клима уређај троши најмање електричне енергије у односу на остала грејна тела (нпр. 12бту клима троши 1,2 кw електричне снаге а инвертерски модели доста мање). Клима уређај је јефтинији у односу на сва електро грејна тела – плин, угаљ-дрва, централно градско грејање, нафта; Клима уређај има најбоље искоришћење – са 1кw уложене електричне снаге даје 3кw топлотне снаге; Клима уређај истовремено служи и за грејање и за хлађење, управљање климом је преко даљинског управљача и може се програмирати време укључења и искључења, нема пепела, азбестне прашине, опасности од пожара, итд... Клима уређај не заузима пуно места у стану и истовремено је украс у стану у односу на остала грејна тела.

Мане грејања климом

Ефекат грејања опада са снижавањем температуре, али код инвертерских модела клима тај ефекат је знатно побољшан; Спољна јединица почиње да леди услед ниских температура и влаге напољу; Ако је незгодан распоред просторија не може се цео стан “покрити” једним клима уређајем; Клима уређај греје око 20% мању површину него што хлади, па је потребан већи капацитет климе када се користи за грејање.

(Мондо)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".