У Ужицу су недавно ухапшене две особе од 73 и 68 година, а пре непуних месец дана старица од 78 година, и ту се списак не завршава. Стручњаци кажу да дилери веома добро знају кога ангажују и жртве њихових уцена су најугроженији.

Пензионери, особе са инвалидитетом или психолошким потешкоћама, једном речју најрањивији, најчешћа су мета дилера дроге.

Многи од њих су приморани због родбинских веза, јер су њихови најближи већ у том криминалном свету у коме влада закон уцена и претњи. Међутим, има и оних који су се на производњу и диловање дроге својевољно одлучили.

- Људи који су веома болесни, који имају неки степен инвалидитета. Пред законом они имају ту могућност блаже казне, не баш дуго задржавање у притвору, они користе и ту немоћ социјално угрожене особе док има људи који и не знају у ствари шта преносе - рекао је Владимир Савић, некадашњи припадник службе безбедности.

Фото: З. Кнежевић

 

Најстарији се најчешће, барем је то полицијска пракса показала,користе за пренос наркотика, ређе и за производњу. Дилери верују да старије особе нису неко на кога ће полиција прво посумњати, немају криминални досије и нису упадљиви.

- Најчешће за преношење, јер је по њиховом мишљењу то најсигурније. Старија особа иде од тачке А до тачке Б, није упадљива,јер када наиђе полицијска патрола и види неку особу која по својој физуономији или годинама може бити извршилац кривичног дела она ће то преконтролисати, али тешко старије особе - истакао је Дејан Раденковић, некадашњи припадник МУП.

Фото: П.Милошевић

 

Да некада и очигледне ситуације нису одмах уочљиве полицији, говори пример особе са инвалидитетом која је на очиглед свих, препродавала хероин.

- Користио је вештачку ногу у којој је скривао хероин. И то је трајало. Буквално нам је дошао на врата и нико на њега није обраћао пажњу у том тренутку. Седео је у локалној пекари - рекао је Савић.

- Инвалиди су управо погодни за уличну продају јер нису упадљиви. Изазивају сажаљење код људи, не привлаче пажњу. Углавном они покушавају да ступе у контакт са полицајцима - навео је Раденковић.

Фото: Танјуг

 

Казне за диловање дроге исте су за све. Закон не препознаје пензионере као повлашћену категорију. У пракси ствари ипак изгледају другачије, суд блаже поступа када је преко пута преступник пензионер или особа са инвалидитетом. Наши саговорници истичу да је борба против трговине наркотицама дугорочна и да то мора бити приоритет сваког друштва.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".