Деградација животне средине, смрт и деформитети морских животиња, глобално загађење ваздуха и глобално загревање - само су неки од тих ефеката. На све то, рат у Украјини и претходно пандемија, додатно су ослабили светске економије, а самим тим и ресурсе, производњу, капацитете.

Како нисмо тако близу решења да користимо енергију - искључиво добијену из обновљивих извора - онда је нека логична опција да, барем, смањимо штетни утицај. Многи региони у свету сада производе електричну енергију путем ветра, соларних, хидро, топлотних и других обновљивих извора, али чак 80 одсто светске енергије још увек долази из необновљивих извора.

Тренутно, махом причамо о уштеди енергије код куће или на улицама, али шта је са радним простором где проводимо оптимално осам сати дневно? Представљамо вам 9 ефикасних начина.

Гасите сијалице

Сијалица са жарном нити која је упаљена годину дана потрошиће 876 KWH енергије. Супротно популарном веровању, гашење сијалице при изласку из собе чини значајну разлику.

Сијалице троше енергију, а у згради где радите вероватно имате много осветљених просторија.

Охрабрите своје сараднике или запослене да искључују светла када не користе одређени део канцеларије. Такође, осим ако није у току састанак, сијалице у салама за састанке не би требало да горе све време.

Смањите штампање

Са увођењем дигитализације, већина радних места више не мора да штампа мноштво докумената. Међутим, јасно је да понекад запослени треба да деле осетљиве информације само у штампаној верзији. У том случају, избегавајте непотребно штампање копија.

Ако морате да одштампате полуфинализоване копије, покушајте да то урадите тако што ћете штампати двострано и мање користити боју.

Користите степенице

Лифтови су велики потрошачи енергије. Они чине између 3-8% потрошње енергије у згради. Када довољно људи одлучи да мање користи лифтове, директно ће се смањити потрошња енергије у том простору.

Ако радите у канцеларији са лифтовима и степеништем, покушајте да се чешће крећете овим другим путем. То је одличан начин да смањите трошкове енергије на послу, а такође вам помаже да обавите неку врсту физичке активности током дана.

Наравно, ово важи само ако не радите на средњим и највишим нивоима вишеспратнице.

Искључујте канцеларијску опрему

Извештај Натионал Грид-а процењује да рачун за енергију предузећа износи 19 одсто њихових годишњих трошкова. Ипак, уобичајена је пракса у многим радним просторима да се уређаји оставе укључени.

Ствари као што су клима уређаји, машине за копирање, компјутери и други "тежи" електронски уређаји остају да раде током целе ноћи, а понекад чак и током викенда, односно краћих одмора (рецимо, око празника).

Искључивање светала и уређаја на крају радног дана може значајно уштедети трошкове електричне енергије вашој компанији. Ако нисте део менаџмента, разговарајте са неким ко јесте, како би ова пракса постала део ваше политике о енергетској ефикасности.

Искључите своје уређаје након пуњења

Требало би да водимо рачуна о уређајима који се користе у канцеларији. Многи запослени држе своје лаптопове укључене од тренутка када стигну у канцеларију до тренутка када је време за затварање. Међутим, ова пракса, не само да троши више електричне енергије него што је потребно, већ може и да смањи век трајања батерија за лаптоп.

То уједно значи и да се током времена ствара више е-отпада, а дајете више новца за замену/куповину нових делова.

Рад на даљину

Ово је још један ефикасан начин да се смањи заједнички трошак у једној пословној згради. Само у САД, до 4,7 милиона запослених ради од куће најмање два пута недељно. Уз недавна глобална дешавања, очекује се да ће ови бројеви наставити да расту.

Замислите, онда, колико електричне енергије може да се уштеди, ако свака пословна зграда остане затворена најмање два додатна дана сваке недеље. Наравно, ова стратегија ће бити ефикасна само ако су запослени такође "енергетски освешћени" док раде код куће.

Паметни термостат

Помоћу овог уређаја, о којем смо недавно писали, можете подесити температуру у канцеларији. Такође можете да урадите "надоградњу" на паметни термостат, тако да се синхронизује са вашим паметним телефонима, што вам омогућава да га контролишете чак и када нисте у канцеларији.

Купујте енергетски ефикасне уређаје

Када купујете рачунарске уређаје, увек је боља куповина оних са дуготрајним трајањем батерије и функцијама за уштеду енергије. У почетку би могли да коштају више, али на њих треба гледати као на инвестицију јер ће уређаји трајати дужи период, чиме ћете уштедети више новца.

Енергетски ефикасни уређаји нуде разне предности и помажу вам да уштедите електричну енергију, јер им је потребно мање времена за пуњење, уз више сати употребе. Дајте приоритет лаптопу у односу на ПЦ рачунаре, јер лаптопови троше мање енергије.

Кухињски апарати

Микроталасне рерне, апарати за кафу, фрижидери - само су неки од кухињских апарата потребних на радном месту, а сви они раде на струју. Стога, треба да будете опрезни када их користите. За почетак, охрабрите запослене да искључе микроталасну рерну и друге сличне уређаје након употребе.

(Еспресо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".