Нова председница биће на челу Перуа до јула 2026. године, када Кастиљу истиче мандат.

- Сада захтевам политичко примирје у земљи како би се формирала влада националног јединства. Молим за време које је неопходно да се држава спасе од корупције и безакоња - поручила је нова председница.

Адвокатица Дина Боуларте политиком је почела да се бави 2007. године. Пре четири године освојила је мање од четири одсто гласова на општинским изборима у Лими, а 2020. године кандидовала се на ванредним парламентарним изборима, али није успела да освоји место. У парламент је успела да уђе тек прошле године, где је до новембра била министарка за развој и социјалну инклузију.

Фото: Танјуг/АП

 

Широј јавности постала је позната уз Кастиља, који је сада изазвао уставну кризу покушавши да декретом распусти законодавну власт. Најавио је да ће устоличити нову владу за израду новог устава, за највише девет месеци, а да ће до тада управљати декретима и увести полицијски час од 22.00 до 4.00. Међутим, за распуштање парламента није добио подршку сарадника, који су га напустили, а његови министри су поднели оставке.

Конгрес Перуа му је после овог потеза изгласао опозив. Доскорашњи шеф, тако, трећи пут није успео да избегне опозив, пошто је, откад је сео у председничку фотељу 2021. године, Конгрес захтевао његову смену већ два пута.

Министарство информисања после Кастиљовог хапшења саопштило је да се налази у притвору и да је оптужен за побуну и заверу због кршења уставног реда. Биће пребачен у државни затвор.

ОПТУЖНИЦА

Државно тужилаштво Перуа недавно је подигло оптужницу против Педра Кастиља (на слици) због наводног вођења злочиначке организације која остварује профит од државних уговора и омета истрагу. Но, тадашњи председник те оптужбе назвао је "клеветом групе која покушава да приграби власт".

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".