Premijerka Srbije Ana Brnabić se obratila javnosti posle sednice i objasnila je kako će teći procedura.

- Poštovanje mera važi za sve. Vakcinacija u našoj državi je i dalje izuzetno loša. Od subote 23. oktobra 2021. uvode se kovid propusnice u svim ugostiteljskim objektima posle 22 časa - izjavila je premijerka i osvrnula se na detalje:

- Gosti ugostiteljskih objekata poput kafića, restorana i kafana neće moći da se zadržavaju u zatvorenim prostorijama tih lokala bez važeće kovid propusnice. Ovlašćena lica poput kovid redara mogu da traže lični dokument kako bi proverili validnsot kovid propusnice, ali to će Vlada Srbije sutra da usvoji - objasnila je premijerka.

- Inspekcije su spremne, komunalna milicija je obučavana da kontroliše kovid propusnice - rekla je premijerka.

Novi kovid sertifikat ima tačno propisana pravila, a Brnabićeva je pojasnila šta je potrebno da on bude validan.

- Validan kovid sertifikat  predstavlja potvrdu druge odnosno treće doze vakcine koja nije starija od 210 dana. U koliko ste primili drugu dozu, a niste primili u roku od sedam meseci treću dozu, ne važi vam kovid sertifikat. Takođe, i negativan PCR test je validna propsunica ukoliko nije stariji od 72 časa ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati - zaključila je premijerka, a detalji oko propisanih kazni i načina kontrole su na usvajanju u Vladi.