Оваква одлука ЛКС дошла је после притиска јавности и буре коју су изазвале измене Правилника о солидарној помоћи, усвојене на Скупштини ЛКС у септембру. Тада је уведена новчана помоћ деци лекара преминулих у претходних 180 дана. Срећом ниједан није умро од ковида у том периоду, али несрећом за помоћ су остала ускраћена деца оних доктора које је убила корона. Према подацима Синдиката лекара и фармацеута Србије (СЛФС) до сада је од ковида умрло 148 лекара, стоматолога и фармацеута. На списку су сви, без обзира на то да ли су радили или били у пензији. Међутим, СФЛС нема податке колико је укупно малолетне деце остало иза преминулих лекара.

Управни одбор (УО) ЛКС недавно је заседао и предложио Скупштини ЛКС, која би према нашим сазнањима требало да буде 27. децембра, да усвоји одлуку по којој би помоћ од 40.000 динара до пунолетства примала деца свих лекара преминулих у последњих пет година, што значи и она доктора умрлих од ковида. Очекује се да ће Скупштина ЛКС усвојити предлог УО, те да почетком јануара правилник и ступи на снагу. Иако је 180 дана померено на пет година, износ је остао исти - 40.000 годишње, што је када се подели на 12 месеци свега 3.300 месечно. И то је био разлог за протест бројних лекара, а прим. др Славица Плавшић је помоћ назвала "понижавајућом милостињом".

ОСНОВА ЗА ИСПЛАТУ ИЗ ФОНДА ЗА СОЛИДАРНУ ПОМОЋ

- све тешке болести са компликацијама

- наступање трајног инвалидитета члана Коморе

- ублажавање последица елементарних непогода

- пружање помоћи члану Коморе у случају смрти члана уже породице (брачног друга или деце)

- рођење детета члана Коморе

Изменом Правилника о солидарној помоћи из септембра 2022. уведена још три додатна основа:

- лечење члана Коморе или члана уже породице у иностранству

- полазак детета у први разред основне школе

- помоћ деци преминулих лекара до навршене 18. године

У ЛКС су потврдили сазнања медија и навели да је њихова "опредељеност да свим колегама којима могу, помогну у складу са својим могућностима и да на бази тога креирају институте који морају, првенствено, бити хумани, али и одрживи".

- Најновије измене Правилника о солидарној помоћи члановима ЛКС и члановима њихових ужих породица су у току и предлог измена ће бити разматран на седници Скупштине ЛКС крајем децембра. УО ЛКС је прихватио предлог измена Правилника о солидарној помоћи који подразумева да се помоћ додели и деци лекара који су преминули у последњих пет година (од 2017.). То ће омогућити и пријављивање деце колега који су преминули од тежих болести, несрећним случајем и, посебно, колега преминулих од ковида 19. Помоћ се додељује деци до навршене 18. године живота и износи 40.000 динара на годишњем нивоу - наводе за Курир из ЛКС и додају да ће правилник са овим изменама након усвајања на Скупштини ЛКС и ступања на снагу, бити доступан јавности.

Подсећају и да је ЛКС 2017. и 2022. проширивала основе за добијање финансијске подршке из Фонда за солидарну помоћ, као и да су од 2010. исплатили укупно 225.599.590 динара помоћи.

- Поред наведених давања из Фонда солидарне помоћи, у време пандемије, ЛКС је издвојила и донирала значајна средства здравственим установама Србије за набавку заштитних средстава, Министарству здравља за набавку вакцина против ковида, као и једнократну помоћ од 100.000 динара породицама преминулих лекара - наводе из ЛКС.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".