Ovakva odluka LKS došla je posle pritiska javnosti i bure koju su izazvale izmene Pravilnika o solidarnoj pomoći, usvojene na Skupštini LKS u septembru. Tada je uvedena novčana pomoć deci lekara preminulih u prethodnih 180 dana. Srećom nijedan nije umro od kovida u tom periodu, ali nesrećom za pomoć su ostala uskraćena deca onih doktora koje je ubila korona. Prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) do sada je od kovida umrlo 148 lekara, stomatologa i farmaceuta. Na spisku su svi, bez obzira na to da li su radili ili bili u penziji. Međutim, SFLS nema podatke koliko je ukupno maloletne dece ostalo iza preminulih lekara.

Upravni odbor (UO) LKS nedavno je zasedao i predložio Skupštini LKS, koja bi prema našim saznanjima trebalo da bude 27. decembra, da usvoji odluku po kojoj bi pomoć od 40.000 dinara do punoletstva primala deca svih lekara preminulih u poslednjih pet godina, što znači i ona doktora umrlih od kovida. Očekuje se da će Skupština LKS usvojiti predlog UO, te da početkom januara pravilnik i stupi na snagu. Iako je 180 dana pomereno na pet godina, iznos je ostao isti - 40.000 godišnje, što je kada se podeli na 12 meseci svega 3.300 mesečno. I to je bio razlog za protest brojnih lekara, a prim. dr Slavica Plavšić je pomoć nazvala "ponižavajućom milostinjom".

OSNOVA ZA ISPLATU IZ FONDA ZA SOLIDARNU POMOĆ

- sve teške bolesti sa komplikacijama

- nastupanje trajnog invaliditeta člana Komore

- ublažavanje posledica elementarnih nepogoda

- pružanje pomoći članu Komore u slučaju smrti člana uže porodice (bračnog druga ili dece)

- rođenje deteta člana Komore

Izmenom Pravilnika o solidarnoj pomoći iz septembra 2022. uvedena još tri dodatna osnova:

- lečenje člana Komore ili člana uže porodice u inostranstvu

- polazak deteta u prvi razred osnovne škole

- pomoć deci preminulih lekara do navršene 18. godine

U LKS su potvrdili saznanja medija i naveli da je njihova "opredeljenost da svim kolegama kojima mogu, pomognu u skladu sa svojim mogućnostima i da na bazi toga kreiraju institute koji moraju, prvenstveno, biti humani, ali i održivi".

- Najnovije izmene Pravilnika o solidarnoj pomoći članovima LKS i članovima njihovih užih porodica su u toku i predlog izmena će biti razmatran na sednici Skupštine LKS krajem decembra. UO LKS je prihvatio predlog izmena Pravilnika o solidarnoj pomoći koji podrazumeva da se pomoć dodeli i deci lekara koji su preminuli u poslednjih pet godina (od 2017.). To će omogućiti i prijavljivanje dece kolega koji su preminuli od težih bolesti, nesrećnim slučajem i, posebno, kolega preminulih od kovida 19. Pomoć se dodeljuje deci do navršene 18. godine života i iznosi 40.000 dinara na godišnjem nivou - navode za Kurir iz LKS i dodaju da će pravilnik sa ovim izmenama nakon usvajanja na Skupštini LKS i stupanja na snagu, biti dostupan javnosti.

Podsećaju i da je LKS 2017. i 2022. proširivala osnove za dobijanje finansijske podrške iz Fonda za solidarnu pomoć, kao i da su od 2010. isplatili ukupno 225.599.590 dinara pomoći.

- Pored navedenih davanja iz Fonda solidarne pomoći, u vreme pandemije, LKS je izdvojila i donirala značajna sredstva zdravstvenim ustanovama Srbije za nabavku zaštitnih sredstava, Ministarstvu zdravlja za nabavku vakcina protiv kovida, kao i jednokratnu pomoć od 100.000 dinara porodicama preminulih lekara - navode iz LKS.

(Kurir)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".