Како наводи агенција АП, ово је један од низа гестова који су били најављени након ретког састанка на високом нивоу који се одржао у августу између израелског министра одбране Бенија Ганца и палестинског председника Махмуда Абаса.

Други гестови укључују позајмљивање око 155 милиона долара Палестинској самоуправи и давање додатних 15.000 дозвола палестинским радницима за рад у Израелу и његовим насељима.

Израелско одбрамбено тело које надгледа цивилна питања на тим територијама рекло је да ће одобрити регистрацију 1.200 Палестинаца који већ дуги низ година живе на Западној обали, али нису наведени у попису палестинског становништва.

Високи палестински званичник Хусеин ал-Шеик, који представља везу са Израелом за цивилна питања, потврдио је да је одобрена "прва серија" од 4.000 имена и рекао да Палестинска самоуправа ради на томе да осигура више.

Израел, који контролише сав приступ окупираној Западној обали, мора да одобри све промене у попису палестинског становништва, а којим управља Палестинска самоуправа.

Та и друга израелска политика оставиле су десетине хиљада Палестинаца на окупираној Западној обали и у појасу Газе без правног статуса, што је озбиљно ограничило њихову слободу кретања.

Израел покушава да ојача Палестинску самоуправу како би ослабио своје ривале милитантне из Хамаса, а који владају појасом Газе, наводи АП.

Израелски премијер Нафтали Бенет противи се стварању палестинске државе и није показао интересовање за оживљавање мировних преговора, који су прекинути пре више од деценије.

Израел такође наставља са изградњом и проширењем насеља на Западној обали и источном Јерусалиму, територијама које је заузео у рату 1967. године, а које Палестинци желе за део своје будуће државе, наводи АП.