Да подсетимо, сарадњом више европских полиција, у акцији у којој је учествовао и МУП Србије, разбијен је балкански картел, група која је трговала наркотицима из Јужне Америке. У акцији „Мусала“ ухапшена је чак 61 особа, а према подацима шпанске полиције, прокријумчарено је преко четири тоне наркотика.

Истрага

- Шеф организације, српски држављанин Златан Петровић, имао је пребивалиште у Видрересу, а у полицијским круговима био је означен као „високоризична особа, припадник балканског картела“ - преноси портал Периодико де Арагон.

Истрага против Петровића, како наводе медији, почела је после хапшења у Словенији, где је приведено више припадника картела који су били блиски "кавчанима":

- Шпанској полицији стигла је информација да се вођа крије у провинцији Ђирона. Петровић није био непознат полицији, јер се и 2020. године његово име помињало у склопу истраге о клану који је трговао марихуаном у Коста Брави, а он је и ту био означен као вођа групе.

У моменту када је стављен под надзор, како наводе медији, утврђено је да он станује у слепој улици, где има плац са три виле, и то у делу града у коме полиција изузетно ретко врши контроле.

- Трудио се да остане незапажен, имао је дневну рутину која не би указала да је на челу мафијашке организације. Устајао је између четири и пет сати ујутру, као да је бизнисмен, па одлазио на састанке с људима који су заправо трговци дрогом. Никада лично није био укључен у транспорт - пише Периодико де Арагон.

Виле

Како преносе, становао је са супругом у једној од вила.

- Друге две куће на имању Петровића служиле су за „бизнис“. Све куће су биле опремљене најмодернијим видео-надзором, а на дан хапшења у једној су пронађени килограми пупољака марихуане спремни за слање - преносе медији:

- Утврђено је да је овај део мафијашке групе био посвећен узгоју и продаји марихуане, како би стекли новац који би улагали у куповину кокаина и дистрибуирали га по северној Европи.

Од Петровића је, осим марихуане, заплењено и неколико луксузних аутомобила и мотоцикл „дукати“, а ухапшен је и један Шпанац, који му је био десна рука.

Пао и логистичар Набојша П. који је одржавао везу с Титом

У акцији "Мусала" ухапшен је и црногорски држављанин Небојша П. (50), који је живео у Малаги и био означен као главни логистичар клана.

- Он је дрогу која је долазила из Јужне Америке у Шпанију слао по Европи. Утврђено је да он често путује у Мадрид и Барселону, али и у Мађарску, Србију и Словенију. Одлазио је и у Дубаи, где се налази њихов вођа, мистериозни Тито. Новац је клан, како се сумња, прао продајом некретнина у Колумбији и Дубаију, али и трансферима фудбалера.

Упао у заседу

Златан Петровић, према наводима шпанских медија, ухапшен је у аутомобилу којим је планирао бекство:

- Није рачунао да у насељу у ком живи има много слепих улица, те да је практично сам упао у мишоловку. Он није могао да побегне, а полицајци су га успешно задржали.

Комшије без коментара

Како преносе шпански медији, становници и комшије из насеља Видререс одбили су да причају о Петровићу.

- Они или нису желели да одговарају на питања новинара, или су рекли да не знају да је он био на челу банде. Неки су чак бежали и крили се од новинара - наводе медији и додају да је цело насеље изграђено као прави лавиринт.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".